• Här är tio damer i Linköpings TK som varje onsdag spelar tennis och äter soppa. Från vänster: Carin Ahlberg, Ingegerd Ahlin, Ann-Katrin Wigh, Eva Johansson, Margareta Frödin, Vilja Nömmik-Dahlberg, Inger Lind, Lisbeth Sandstedt, Anne-Marie Grubbström och Pia Eckerbom. Foto: Leif Larsson
  • Här är det dags för soppdelen i sopptennisen. Denna dag serveras kantarellsoppa. Foto: Leif Larsson
  • I sopptennisen är det dubbelspel som gäller. Snygga forehandslag varvas med vassa servar. Foto: Leif Larsson

Lyckad mix av tennis och soppa

Varje onsdag lirar damer i Linköpings tennisklubb tennis och äter soppa. – Tennis är det roligaste jag vet när det handlar om sport och att röra på sig. Sedan är den sociala biten också viktig och kul, bedyrar Inger Lind, ansvarig för det som man döpt till sopptennis.

Platsen är Linköping sportcenter och tennisbanorna fem och sex. Här syns rykande servar, rejäla forehandslag och snygga undanläggningar när damerna i LTK i två förmiddagstimmar spelar tennis för att därefter äta sopplunch tillsammans i anläggningens kafé. Spelarna tillhör ett lite äldre garde.

– Vi är i olika åldrar, den yngsta är 68 år och den äldsta är 80 år, och det är jag. Vi är pensionärer och lediga dagtid och det är då vi spelar, berättar Inger.

Herrar inspirerade

Hon var med för 13 år sedan och drog i gång sopptennisen. Idén hämtade man från ett liknande upplägg hos herrarna i LTK.

– De hade redan sin ärttennis på torsdagar och vi sa att varför ska bara killarna ha allt det roliga. Vi blev inspirerade av dem och vi var några stycken som då startade sopptennis. Det har varit lyckat genom åren, förtäljer Inger.

Den onsdag tidningen hälsar på är det tio damer som spelar på två banor. Det är dubbelspel som gäller och man byter hela tiden av varandra.

– Oftast är vi åtta-tio stycken men även om vi är ett udda antal så har vi modeller för att det ska fungera ändå. Vi är fler än tio på listan men alla kan inte alltid. Vi tar gärna emot fler som vill vara med, påpekar Inger.

Vill vinna

Hon började spela tennis som vuxen, på 1970-talet, och tror att de flesta som är med i gänget också börjat i vuxen ålder. Inger fastslår att det är viktigt att hålla i gång då man blir äldre.

– Både för att bevara kondition och för det mentala. Kropp och huvud har nytta av att man rör på sig.

I första hand så spelar man för att det är roligt och ett trevligt sätt att umgås. Men det betyder inte att tävlingsinstinkt saknas.

– Det är ju roligare att spela om man går in för att vinna men det är inte blodigt allvar. Någon enstaka gång kan vi vara oense om en boll är ute eller på linjen men för det mesta är det bara roligt, konstaterar Inger.

När två timmar av tennis avslutats så vidtar lunchsoppan. Denna dag är det kantarellsoppa som serveras, färskt bröd är tilltugg och till kaffet är det hembakt kaka. Det är läge att fråga:

Vilket är det bästa, soppan eller tennisen?

– Tennisen, svarar damerna samstämmigt med tillägget att soppan är en trevlig avslutning och en viktig social del i träffen.