• Fotbollsfonden skapar många projekt, vilket är exempel på att Linköping satsar på tjejfotbollen, säger Paul Lindvall. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Lyckad satsning på tjejfotboll

Winning Ground Fotbollsfestival, integrationsarbete, utbildningsinsatser och mycket mer. Fotbollsfonden har hittills bidragit till flera projekt som fokuserar på tjejfotboll.

I augusti förra året beslutade kommunstyrelsen att stötta Östergötlands fotbollförbunds satsning Fotbollsfonden med 500 000 kronor för 2013, och lika mycket pengar för 2014. Pengarna används till fotbollsverksamheten, särskilt tjejfotboll i Linköping.

Satsar på allvar

Östergötlands Fotbollförbund har skrivit en delrapport över alla aktiviteter under 2013-2014. Satsningen har hittills varit lyckosam med projekt som fotbollsläger, integrationsarbete, fadderprojekt, utbildningsinsatser, föreningsträff, möjlighet till extra träningar, näringslivslunch och seminarium.

–Det finns så många vackra ord om jämställdhet och allas lika rätt. Men det här är konkreta och tydliga exempel på att Linköping satsar på tjejfotbollen, och att vi gör det på allvar, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall.

Fotbollscup har lockat nya

Ytterligare ett stort projekt är Winning Ground Fotbollsfestival, en fotbollscup för tjejer i åldern 10-12.

–Vi tycker att Winning Ground Fotbollsfestival var en jättesuccé, och det har bidragit till att nya grupper av unga tjejer har börjat spela fotboll, berättar Paul Lindvall.

Permanent fond

Östergötlands Fotbollförbund startade Fotbollsfonden i samband med att Linköping och Norrköping blev klara som värdstäder för UEFA fotbolls-EM 2013. Fondens syfte är att ge den regionala fotbollen ett bestående arv och ett avstamp inför framtiden. Ambitionen är att fonden blir permanent, och tanken är att den ska göra det möjligt att genomföra fler projekt.