• Linköpingstjejen Lydia Johansson startade sitt eget taxibolag Caboo med både klimatet och Linköpingsborna i åtanke. Foto: Dennis Petersson
  • Med hennes erfarenhet som sjuksköterska och sjuktransportschaufför hoppas hon skapa en trygg och trevlig taxiupplevelse. Foto: Dennis Petersson
  • Cab står för taxi, och de dubbla o:en står för noll koldioxidutsläpp samt nolltolerans mot trakasserier. Foto: Dennis Petersson

Lydia startade ett eget taxibolag

"Alla ska kunna känna sig trygga"

Med både klimatet och Linköpingsborna i åtanke startade 24-åriga Lydia Johansson taxibolaget Caboo, ett miljövänligt alternativ där precis alla människor ska känna sig trygga. Nyligen körde hon hem sina första kunder, och gensvaret har varit enormt. – Alla är jättepositiva, säger hon.

Det hela började när Linköpingstjejen skaffade taxilegitimation för jobbet som sjuktransportschaufför. Tack vare kompisarnas efterföljande kommentarer började tankarna att snurra, och efter långa funderingar blev idén om en egen taxiverksamhet allt mer realistisk. Hon upptäckte en lucka på marknaden, kände till ett behov och ville göra skillnad, därför tog hon saken i egna händer och påbörjade arbetet med ett eget företag.

– Jag insåg att det inte fanns något taxibolag i Linköping som var miljövänligt, och både jag och mina kompisar kände att vi ofta drog oss ifrån att ta en taxi hem på kvällarna, man tappar liksom kontrollen i en sådan situation, man vet inte alls vem man sätter sig bredvid. Så det var egentligen ur de tankarna som idén till Caboo föddes, berättar Lydia.

Sjuksköterska

För drygt ett år sedan bestämde hon sig att satsa och vid sidan av heltidsarbetet som sjuksköterska har hon jobbat hårt för att få hennes företag på fötter. En helt eldriven BMW I3 köptes in, tillstånd skaffades och utbildningar genomfördes, mycket krävs för att starta ett taxibolag, men nu har hon äntligen kommit i mål och satt verksamheten i rullning.

– Jag brukar skämta om att jag inte har tillräckligt mycket att göra på jobbet som sjuksköterska, men vad tusan, jag är ung, så jag kommer definitivt att orka. Till en början kommer jag att köra under kvällarna på fredagar och lördagar, och sedan får vi se hur det går, men visionen är att företaget ska kunna växa i framtiden.

Positiv respons

Under Valborgshelgen genomförde hon sina första körningar, och responsen var enorm, både från kunder, men även kollegor från andra taxibolag i Linköping.

– Alla andra taxichaufförer var jättepositiva och tyckte det var kul att se en ung tjej i branschen. Dessutom fick jag mer körningar än vad jag hade förväntat mig, både unga och äldre tjejer och killar, säger Lydia och avslutar:

– Mitt mål med Caboo är att det ska finnas ett miljövänligt taxialternativ och att alla ska kunna känna sig trygga på väg hem. Genom att vara professionell, trevlig och ha ett bra bemötande hoppas jag att mina passagerare ska känna sig bekväma.