• Trädgårdsföreningen är ett av Mavis Hoois favoritställen i Linköping - en stad hon bott i fem år. Foto: Julia Kimell
  • Magdans gör gott både för kropp och själ, och Mavis Hooi - eller Siryn som hon kallar sig på scen - både dansar själv och lär ut. Foto: Julia Kimell

Magdansösen som vill jobba med hållbar turism

Hon kallar sig Siryn, men egentligen heter hon Mavis Hooi. – Jag funderar på att lägga till namnet Siryn, som är mitt artistnamn, till mitt riktiga namn. Siryn kommer från sirenerna i den grekiska mytologin och finns även i arabiskan. Jag gillar legenden bakom dem, trots att de inte var så snälla mot de sjömän som lyssnade på deras sång. De är vackra och starka, säger hon.

Kombinationen av styrka och skönhet gillar Mavis, som också gillar att sjunga. Men det är dansen som livar upp henne mest.

– Dansen ser lätt ut men den kräver mer styrka än vad man tror trots att den är väldigt feminin.

Hållbar turism

Mavis lär ut orientalisk dans, bland annat här i Linköpings dansstudio och på Folkungaskolans dansstudio, men inte på heltid. Hon läser nämligen turism på universitetet med fokus på kulturarv och naturmiljö, etik, hållbarhet och politik- ett nytt program som skapats av en anledning. Utbildningen tar ett helhetsgrepp på turismen; inte bara ekonomin är i fokus.

– Det är jätteviktigt att inte belasta lokalbefolkningen nu när vi reser så mycket. Turismen är en av våra snabbast växande industrier och kunskap saknas. Jag hoppas kunna jobba med turism sedan när jag blir klar. Det jag gillar mest är att skriva, analysera och planera. Jag har nytta av mina tidigare erfarenheter i utbildningen nu när jag läser en kurs i media och kommunikation.

Innan hon kom till Sverige var hon skribent och journalist hemma i Kuala Lumpur. Dansen, den var till en början en hobby. Hon testade på magdans och blev genast förälskad i de vackra rörelserna. Genom dansen fick hon bättre självförtroende och slutade vara blyg.

– Jag gillar inte att träna men dans känns så bra. Det är vackert, exotiskt och en bra övning både för kroppen och hjärnan med all koordination. Innan visste jag inte så mycket utan prövade bara. Det som är bra med orientalisk dans är att man kan dansa solo och inte vara beroende att få med sig sin partner.

Känslor på nätet

Det var kärleken som förde henne till Sverige för fem år sedan. Hon spelade online-strategispelet Utopia där man behöver kommunicera med medspelarna för att samarbeta om anfallet mot riken som ska övervinnas. Det går att välja vilka man spelar mot, och sessionerna blev allt fler för henne och blivande maken. De insåg att de har många gemensamma intressen och vänskap växte småningom fram till kärlek, som sattes på prov när han som student sparade ihop till en biljett till Kuala Lumpur och flög dit.

– Han var jättemodig! Hans familj sade åt honom att vara jätteförsiktig, tänk om jag inte var jag? Och han hade aldrig rest så där långt innan. Det är ganska smickrande att någon reser så länge för ens egen skull. Kemin stämde när vi möttes även om vi insåg att en fortsättning kunde bli svår.

Men det gick bra! Nu har paret varit gifta sedan förrförra sommaren. Och ja, han har provat att dansa även om han föredrar kampsport.

Gillar kylan

Kontrasten mot Mavis hemstad är stor.

– Det är så mycket lugnare här och allting stänger så tidigt. Det var svårt med ensamheten i början och jag saknade min familj där hemma, men man vänjer sig.

Och vädret. Där är det tropisk hetta året runt med närmare hundra procents luftfuktighet, och här är det kallt, men hon gillar det. Det är mörkret som är svårast.

– Det är lätt att bli trött och omotiverad när det är mörkt större delen av dygnet, men jag gillar årstider! Snön passar dock bäst när man tittar på den utanför fönstret.

Utmanar eleverna

Det var svårt att hitta jobb trots att hennes modersmål är engelska och att hon har många års erfarenhet som skribent. Mycket därför tog hon upp dansen på en professionell nivå.

– Jag lärde mig svenska på SFI och började träna mig själv att lära ut dans åt andra. Många elever är blyga i början men jag utmanar dem. De lär känna sig själva bättre.

– När jag dansar känner jag att jag skapar något vackert. Jag älskar arabisk musik! Mellanöstern är så stort, och det finns musikstilar från alla delar, och så mycket att lära sig! Den orientaliska dansen har väckt mitt intresse för arabvärlden, men jag har så mycket att göra så jag får lära mig om dess kultur och språk under min fritid.

Hon skapar egna koreografier till danserna blandat med improvisation. Det behövs ett bra ramverk för att eleverna ska kunna sätta sig in i dansen. Koreografi är ett utmärkt verktyg för att lära sig hur man kan tolka musik genom dansen. I slutet av varje termin anordnar hon prova på-workshops i orientalisk dans på L'Orient under showkvällar.

Fint ska det vara

När hon inte dansar eller pluggar tycker hon om att fika. Men hon är kräsen och har sina favoritställen. Efter allt plugg och all dans är det skönt att bara lyssna på musik, läsa eller surfa. Och träffa kompisar.

Hon reser till Malaysia en gång per år.

– Det är alltid lite ledsamt att lämna familjen, och jag är alltid orolig för mina föräldrar som börjar bli ganska gamla. Jag önskar jag kunde besöka dem oftare. Och så gillar jag att resa, jag läser ju turism! Jag vill upptäcka mer i Europa och Egypten. Där skulle jag shoppa danskläder och gå på festivaler.

Lärande är en livslång process. I framtiden vill hon koncentrera sig mer på dansen och se till att ständigt uppdatera sig genom workshops och utbildning. Och fortsätta med sin positiva livssyn.

– Attityden är så viktig för ditt liv och din lycka, och kan vara ett stort hinder för många. Jag tror att det är viktigt att hitta nya synvinklar och perspektiv. Visst kan man vara beredd på att misslyckas, och man kan inte alltid påverka situationen, men man får inte ge upp för lätt heller! Så gör alltid ditt bästa, var stolt över ditt arbete och prioritera dem som uppskattar dig.

stolt över ditt arbete och prioritera dem som uppskattar dig.

 

Fakta Mavis Hooi

Gör: Danslärare och dansare. Driver egna företaget Red Orchid Dance. Student på turismprogrammet på Linköpings universitet.

Utbildning: Examen inom reklam och marknadsföring i hemlandet där hon arbetade som skribent, journalist och copywriter på resetidning och evenemangstidning.

Född: I Kuala Lumpur, Malaysia.

Bor: I Linköping.

Ålder: 34 år.

Familj: Föräldrar, bror, make, och mina nära kompisar som jag också räknar till min familj.

Intressen: Dans, musik, resor, böcker, konst. ”Det är så mycket jag vill. Bland annat lära mig rita och fler språk.”

Förebild: Den egyptiska dansösen Souheir Zaki, som nu gått i pension. Hon är otrolig!

Favoritplats i Linköping: Dansstudion och Trädgårdsföreningen. Det är så härligt att ligga där i gräset och bara njuta av solen.

Drivkraft: Att känna tacksamhet för det jag har, till exempel att jag kan plugga här på universitetet, det uppskattas. När mina elever är glada och motiverade och jag ser att de njuter av dansen. Och när jag själv dansar får jag sådan energi av publiken! Den bästa publiken ler och visar att de får något ut av dansen och jag känner då att jag kan påverka andra.