• Gudrun Andersson med barnbarnet Vega Sjöberg. Här i Munkkällaren kan sällskap av olika slag hyra in sig för att äta buffé bland tända ljus. Foto: Julia Kimell
  • Portarna ner till källaren. Här utanför kan man mingla om vädret tillåter. Foto: Julia Kimell

Magisk medeltidskänsla i Munkkällaren

Ett stenkast från Domkyrkan ligger Munkkällaren. Den drivs av Gudrun Andersson som tillsammans med en väninna startade upp företaget 1994. I höst firar man 20 år i en av Linköpings trevligaste källare där kullerstenen skapar spänning och ibland ställer till det lite när man sätter sig till bords.

Munkkällaren har öppet när sällskap på 25-70 personer bokar in sig. Man får då hela källaren för sig själv, och det finns flera olika sorters bufféer att välja på. Lax och paj är två bufféklassiker som går hem.

– Köket är inte så stort, så vi köper in och lägger upp. Med bröd från Ronaldos och ost från Norins och så vidare. Just i kväll har vi faktiskt ostprovning med Lena från Norins ost. Det är populärt att ha sådana evenemang här, berättar Gudrun.

Många företag är stamkunder här, och så är det populärt med disputationsfester och liknande.

– Jag tror varenda vårdcentral i staden har varit här. I början var det mest smågäng, och sedan dess har vi blivit kända via mun till mun-metoden.

Golvet i den större salen är lite speciellt. Hälften består av kullersten, så högklackat är inte att rekommendera, och stolarna, de är svåra att hålla på plats.

– Ja jag har limmat och skruvat stolarna många gånger. De vill gärna gå i sär annars. Ibland är det något sällskap som vill dansa och då röjer vi helt enkelt undan här och skapar ett dansgolv uppe på trägolvet. Och en gång trängde vi in en hel orkester.

Krutlager

I början av 1990-talet köptes och renoverades husen med hjälp av en kulturfond. Innan det fungerade källaren som ett förråd helt utan lyse och element. Man rensade upp och upptäckte alla valv och pelare och såg potentialen.

Och på den vägen är det. Det blir till en heltidstjänst för Gudrun som tar in den personal som behövs efterhand. Hon hade själv sitt femtioårskalas här och barnbarnet Vega Sjöberg som är med i dag berättar stolt att hon firade femårsdagen i Munkkällaren.

Den gamla medeltida Storgatan gick precis här utanför. Det har bott människor här sedan 1600-talet, och när den nya Storgatan skulle byggas blev de boende lite besvärade över att gården exploaterades. På 1800-talet användes Munkkällaren som förråd till en järnhandlare, bland annat förvarade man krut. Man hittade en hel kista med krut i samband med renoveringen.

Mystik och mys

– Det var jättesvårt att hitta på ett namn, men eftersom det ligger i kvarteret Abboten och är nära till kyrkan tyckte vi att munkar låg nära till hands.

En av menyerna är munkens medeltida buffé med kycklingklubbor och annat tidsenligt.

– Det är en sak jag har tänkt på, de flesta temafester passar här. I höstas hade vi ett skotskt gäng här där alla grabbar bar kilt och dukarna var rutiga. En annan gång hade en leksaksaffär Halloween-fest. De tog hit spindelnät, rökmaskin och mycket annat. Det var stämningsfullt! Men vi har också haft en massa begravningar och dop och allt mittemellan.

Nu när 20-årsdagen hägrar i höst nalkas någon slags firande, men exakt i vilken form, det återstår att se.