• Prisad patinerare. Foto: Jeanette Söderwall

Maja Magnusson Wiklund berör med nyfikenhet

Östgötateaterns patinerare Maja Magnusson Wiklund har tilldelats stipendiet Mago 45. Hon får det ”för ett konstnärligt skapande som, med nyfikenhet och engagemang, ger oss utmanande och berörande upplevelser” som det står i motiveringen.

Som patinerare sätter hon in ett plagg i sitt sammanhang på scenen och anpassar det för den specifika rollen. Det kan till exempel handla om att behandla ett material så att det ser gammalt, slitet eller smutsigt ut. Personen som gett stipendiefonden sitt namn – Mago, egentligen Max Goldstein (1925-2008) – var kostymskapare. Han har satt sin klädsignatur på närmare 40 svenska filmer och 125 olika pjäser.

Kostymvärlden

–Det är en person som gjort mycket för kostymvärlden, säger Maja Magnusson Wiklund och fortsätter med att hon självklart är mycket glad över det pris som hon nu tilldelats. Hon tillägger sedan snabbt att hon aldrig fått något pris tidigare. Maja Magnusson kom till Östgötateatern 1987. Just nu arbetar hon med de fantasifulla kostymerna till familjeäventyret Wendy & Peter Pan, som har premiär i Norrköping den 18 december. Stipendiesumman på 15 000 kronor ska Maja använda till att gå en kurs.

–Jag vill fortsätta att vidareutveckla mig, säger hon. Stipendiet delades ut på Dansmuseet i Stockholm den 23 november.