• På mässan kommer det finnas cirka 40 utställare, bland andra Olive Bar som säljer ljuvligt goda, grekiska oliver. Foto: Emma Garzon
  • Den 18 till 19 mars fylls Louis De Geer med mat och dryck som får smaklökarna att dansa. Foto: Emma Garzon
  • Louise Alenbrand från Östgötamat samt Lasse Fredrikson och Daniel Forsberg från Franz Jäger Event. Foto: Emma Garzon

Makalösa smakexplosioner väntar

I år bjuder mat- och dryckmässan Makalöst gott på inspirerande föreläsningar av kända kockar och många spännande smakupplevelser. Vad sägs om insekter, lokalproducerad öl, vild tång och struts?

Den 18 till 19 mars kommer Makalöst gott till Norrköping för andra året i rad, en mässa som arrangeras av Östgötamat, Franz Jäger Event och Louis de Geer.

– Makalöst gott är en mässa för alla. Du behöver inte vara expert, vi vill även nå människor som älskar mat och dryck och vill lära sig mer om det, säger Daniel Forsberg, Franz Jäger Event.

En del av mässan är Smaka på Östgötamat som fokuserar på lokal och regional mat. På årets mässa kommer det bli en del ändringar och nyheter. Hela eventet sker i Louis De Geer, förra året var även Flygeln inblandad, och mässan kommer dessutom ha flera nya utställare. Ungefär 40 utställare kommer bjuda besökarna på smakexplosioner, både när det gäller mat och dryck. Ett perfekt tillfälle för mingel.

– Det är inte ofta man kan prata direkt med producenterna, därför är det personliga mötet en viktig del av mässan, betonar Louise Ridderström Alenbrand, projektledare för Östgötamat.

Smaka insekter

Några som garanterat kommer väcka lite extra uppmärksamhet är Insects for starters, som är Sveriges största matblogg om ätbara insekter. Insekter spås vara framtidens näringskälla som ska mätta utan att förstöra vår planet. Under lördagen kan alla nyfikna själar smaka på insekter som gräshoppor, mjölbaggar och bugburgers.

– I Sverige får man inte sälja insekter som mat, därför är det ett utmärkt tillfälle att provsmaka olika insekter under mässan, säger Daniel Forsberg.

Daniel Forsberg lyfter även fram utställaren Catxalot som säljer vild tång från Bohuslän.

Kända kockar föreläser

Nytt för i år är kända föreläsare. Paul Svensson, tv-kock, krögare och kokboksförfattare, kommer under lördagen hålla föreläsningen Hållbar njutning som handlar om klimatsmart mat. Samma dag kan besökarna även lyssna på två föreläsningar av Alexandra Zazzi som är kock, matskribent, författare, föreläsare och programledare. Under fredagen föreläser bagaren Sébastien Boudet som är känd från bland annat Dessertmästarna. Alla föreläsningar är kostnadsfria för mässans besökare.

Årets östgötakock 2016

För elfte gången arrangeras tävlingen Årets östgötakock som går av stapeln på lördagen. Tävlingen organiseras av Östgötamat och Svenska kockars förening. Inför en meriterad jury, med huvuddomaren Paul Svensson, kommer finalisterna tävla om titeln på plats genom att med östgötska råvaror skapa en måltid för den moderna restauranggästen.

– Med tävlingen premierar vi kockar som vill använda lokala råvaror.

Till förrätt ska de laga en vegetarisk rätt som ska innehålla ägg och mejeriprodukter och varmrätten ska bestå av flankstek från Bjursunds slakteri och minst tre valfria produkter från angiven råvarukorg. Det blir garanterat en nervkittlande och kreativ tävling!