• Han är en av våra hjältar, säger Maria och Tanja om Ruslan som frivilligt gått ut i kriget motseparatisterna och Ryssland i Östra Ukraina. Foto: Peter Johnsson
  • Iryna tänder ett ljus för de som dött vid fronten.Foto: Peter Johnsson

Malexanderbon rapporterar från Ukraina: Kiev-Lviv

Malexanderbon Peter Johnsson är just nu i Ukraina och rapporterar om konflikten i regionen och om det aktuella parlamentsvalet i landet. Den sittande presidentens parti Porosjenkos block segrade i söndagens parlamentsval enligt de första sammanräkningarna.

Den gångna helgens val till ett nytt parlament i Ukraina ägde rum samtidigt som få av landets invånare tror på någon stabil vapenvila i den östra del av landet.

De av Ryssland understödda rebellerna i Lugansk och Donetsk har angripit de ukrainska trupperna nästan varje dag sedan en formell vapenvila slöts i början av september.

– Det har knappt gått en enda dag utan att någon ukrainsk soldat fått sätta livet till den senaste veckan.

Det säger Ruslan, en av de många frivilliga från hela landet som idag gör militärtjänst vid fronten längst bort i östra Ukraina. Jag träffar honom i Lviv i västra Ukraina en vecka före valdagen. Han är hemma på ett kort besök.

– Om två dagar är jag tillbaka på flygplatsen i Donetsk, säger han.

– Två av mina kamrater dog förra veckan.

Medan vi pratar kommer två flickor och hejdar honom. De vill ta en bild.

– Han är en av våra hjältar.

Pengar till vapen

I ena hörnet av Frihetsplatsen i Lviv står ett militärtält och på bordet framför en insamlingsbössa: pengar för vapen till de unga män offrar sin liv för att Ukraina skall kunna behålla den självständighet man utropade 1991.

Militärt är motståndaren, Ryssland med en armé på 750.000 man övermäktig. Uppgifterna hur många ukrainska soldater som fått sätta livet till är osäkert. Kanske rör det sig om flera tusen. På Majdan i Kiev tänds varje söndag kväll tiotusen ljus till minne över alla de som stupat.

– Vi måste visa vårt stöd, säger Iryna.

– En symbolisk handling som kanske når fram till våra soldater i Donetsk. Ruslan tror inte särskilt mycket på den fredsplan som Ukrainas president Petro Porosjenko tog initiativet till för över en månad sedan när det stod klart att Putin i slutet av augusti gick över gränsen med sin reguljära armé.

För Ruslan är det fortsatt krig som gäller och han kommer att rösta på något av de partier som är kritiska till presidentens politik gentemot Putin.

Iryna kommer att rösta på president Porosjenkos valblock. Petro Porosjenko har samlat ett flertal partier under sitt eget namn: Porosjenkos block. Bland dem som finns vid hans sida finns förre världsmästaren i tungviktsboxning, Vitalij Klitsjko med sitt eget parti Udar.

Troligen kommer han också efter valet att kunna se till att en relativt bred koalitionsregering bildas. Utmaningarna för den nya regeringen och det nya parlamentet är stora.

Ekonomi

Där väntar inte bara den väpnade konflikten med Ryssland på en åtminstone tillfällig lösning. Ukrainas ekonomi är körd i botten och måste reformeras. Det politiska system man fått i arv är genomkorrumperat liksom rättsystemet. Petro Porosjenko och hans valblock har lovat att ta itu med de reformer Ukraina inte lyckats med sedan självständigheten 1991.