• Malin Fornander, Vadstena, började i blygsam skala med 25 bisamhällen för sex år sedan. Nu har hon 250. Foto: Leif Larsson.
  • I varje bisamhälle bor det som mest mellan 50 000 och 80 000 bin. De producerar omkring 50 kilo honung på en säsong. Foto: Leif Larsson.

Malins biodling bara växer

Malin Fornander började som biodlare för snart sex år sedan. I början hade hon 25-30 bisamhällen. I dag är siffran omkring 250. – Det går bättre och bättre, konstaterar hon.

Hennes företag heter Bidrottningens Honung och nav är Östnässja, Vadstena. Bisamhällena är dock utspridda på olika platser. Att tränga ihop 250 kupor på samma ställe fungerar inte.

– Man lär sig efterhand vilka ställen som är bra. Jag samarbetar med lantbrukare och får ställa kuporna på deras mark och de drar samtidigt fördel av binas pollinering.

Malin har alltid vurmat för bin och har nu ordnat en utkomst av intresset. Hon är i dag uppe i volymer som gör det möjligt att leva på biodlingen. I alla fall halva året.

– Förra sommaren var första gången jag enbart jobbade med bina. Tidigare har jag haft andra jobb också. På vintern jobbar jag extra med annat, berättar hon.

Ska anställa

Arbetsbördan börjar bli så stor så Malin har annonserat efter hjälp till kommande säsong.

– Förut har pappa, kompisar och andra hjälpt mig men nu ska jag anställa någon i några månader. Ha något mer permanent. Jag har fått in en del ansökningar, det är kul. Jag har understrukit att det är ett tungt och stressigt jobb, inte minst i skördetider. Jag behöver någon som inte ger upp efter ett par dagar bara för att jobbet är hårt.

Så här års är Malin ute bland bisamhällena och kontrollerar hur insekterna klarat vintern. En del samhällen gör det inte, men det får biodlaren räkna med. När bisamhället är på topp, mitt i sommaren, bor där mellan 50 000 och 80 000 bin. De producerar normalt sett omkring 50 kilo honung på en säsong.

– Jag har ökat på med samhällen kontinuerligt och siktar på att ha 300-350 till slut. Men man måste ta det i en takt som gör att hela ledet fungerar hela tiden.

Värmande beröm

Efter flera år som biodlare börjar Malin får rutin på mycket och har skaffat sig ett bra kontaktnät. Fortfarande lär hon sig saker om sitt gebit.

– I början var mycket svårt och man hankade sig fram. Nu är det mer flyt i allt. Men det är ständigt nya saker att lära sig. Hade jag i början vetat det jag vet i dag så hade jag gjort en del saker annorlunda.

Malin gillar sitt jobb, annars hade hon inte fortsatt. Att det går allt bättre inspirerar. Alla dagar är förstås inte lika roliga men ibland händer något som värmer.

– Jag mötte en person som berömde min honung. Jag vet inte vem det var men det är sådant man blir glad av.

Du tror på biodling och tänker fortsätta?

– Helt klart. Jag har ännu ingen fastlagd plan men ska klura på det och försöka få hjälp av Almi med en plan. Det är bra att skaffa konkreta mål att jobba emot, avrundar Malin Fornander, biodlare som visar att det går att växa och lyckas i branschen.