• Evelina Larsson och Eva Malm, spelare respektive ordförande i Malmens FF som i år för första gången ställer upp med ett damlag. Det blir sjumannafotboll här på Johannelunds IP för laget som samlades ihop på nolltid. Foto: Leif Larsson

Malmens FF startar ett damlag

Malmens fotbollsförening grundades 1998 men har fram till nu inte haft något damlag. I år är det dags. – Vi är anmälda till en sjumannaserie och det är ett bra sätt att börja, säger spelaren Evelina Larsson som gjorde en stor och snabb insats för att laget skulle bli verklighet.

Linköpingsklubben Malmens FF har alltid haft herrlag men aldrig något seniorlag för kvinnor.

– Vi har kämpat för det och försökt flera gånger men aldrig fått ihop tillräckligt med folk. Inte förrän nu när Evelina tog tag i det, berättar Eva Malm, ordförande i klubben.

Eva hade kontakt med Östergötlands fotbollsförbund och fick reda på att det fanns möjlighet att vara med i den östgötska sjumannaserien. Men det var bråttom. Evelina skred till verket.

– Jag ville hitta sådana som spelat förr och var sugna igen. Från början kontaktade jag fyra kompisar och de i sin tur kände andra som de pratade med. Jag skrev på sociala medier och på klubbens hemsida, berättar Evelina.

Två till 15

Det hela började en lördag kväll när det fanns två spelare med. På måndagen var 15 stycken intresserade.

– Evelina jagade hela helgen och på måndagen ringde jag förbundet och sa att vi är med. Dagen därpå kom spelprogrammet och då var det bara att köra. Men det var lätt att bestämma sig eftersom klubbstyrelsen redan tidigare beslutat att vi ska ha ett damlag om underlag finns, förtäljer Eva.

Johannelund

Träningarna har startat, på en av de första kom tolv tjejer i åldrarna 20 till 50 år. Just nu tränas det på konstgräs och när det våras på allvar flyttar man till naturgräs på hemmaarenan Johannelunds IP. Där huserar MFF sedan några år tillbaka och hyr av LFF Ungdom.

– Det ser bra ut på träningarna, alla har bollkänsla och de flesta kan tänka sig att spela på vilken position som helst. I första hand ska vi ha kul och inte ha krav på prestation. Om vi sedan tar poäng i serien så är det förstås ett plus, fastslår Evelina.

Svartvitt

I serien väntar fyra andra östgötalag, Tjällmo, Ringarum, Igelfors och Grebo. Alla möter alla fyra gånger, alltså tolv matcher totalt. Malmens premiär är 7 maj. Resorna kostar en del precis om en del annat när en nytt lag drar igång. Exempelvis ska domaravgifter betalas och matchkläder skaffas. Laget ska för övrigt spela i svarta tröjor och vita byxor.

– Det är bra att vi redan har klubbens organisation bakom oss, då är det lättare att starta något nytt. Vi har ekonomi för att komma igång men hoppas också på sponsring, säger ordföranden.

Fler till truppen

22-åriga Evelina Larsson har spelat fotboll hela livet, senast i Östria Lambohov/Vikingstad. Nu är det Malmens FF som gäller. Till att börja med i sjumanna.

– Förhoppningsvis kan vi vara med i elvamannafotbollen nästa år. Men nu är det fokus på att skaffa en bra stomme och vi välkomnar gärna fler i truppen. Det bör bli lättare att ragga folk framöver när vi nu har ett lag, funderar ytterbacken som också testat mittfältsroll och forwardsspel.

– Alla positioner har sin charm, tycker Evelina.

På senare år har flera damlag i fotboll lagts ner på grund av spelarbrist. Nu är Malmens FF med och vänder trenden.

– Det är bra om det skapas ännu fler möjligheter för tjejer att spela fotboll, avrundar ordförande Eva Malm.