• Johannes Soner och källarvalvet i original som i oktober inhyser en ny ölrestaurang. Foto: Julia Kimell
  • Malt och humle - ölets viktigaste ingredienser. Foto: Julia Kimell
  • Här blir en av ingångarna till restaurangen. En trappa ner ligger källarvalvet. Foto: Julia Kimell

Malt & Humle - Johannes nya krog i stan

Det räcker inte med 1854, Storan och Johannes kök. Nu startar Johannes Soner ännu en krog. Hans fjärde blir en ölrestaurang inhyst i Storans tegelkällare, med malt och humle som huvudingredienser.

– Man ska inte behöva vara någon ölexpert för att komma hit. Vår filosofi handlar om att göra ölkulturen mer tillgänglig för alla, och vi ska kunna ge bra tips på vilka smaker som gifter sig med varandra. De som jobbar här vill ha en relation till gästerna, och den som inte är duktig på öl ska få hjälp. Vi vill vara Linköpings mest ödmjuka bar, säger Johannes Soner samtidigt som han visar runt i källaren som håller på att byggas om till en av Linköpings kanske mysigaste restauranger.

Ölet ska vara i fokus och menyn ska anpassas därefter. Det ska finnas både barrätter, långkok och fish and chips. Givetvis ska det finnas alkoholfria öler – åtminstone en av varje sort. Den alkoholfria trenden håller i sig.

– Det här är ingen traditionell pub på engelskt vis. Vi har valt en lite mer klassisk inriktning mot 30- och 40-tal. Vi kombinerar det bästa från två världar och tar särskilt fasta på mikrobryggeritrenden. Vi lagar våra egna snacks och samarbetar med lokala odlare i så stor utsträckning det går.

Splitternytt kök

Maten lagas en våning upp i det nybyggda köket med insyn – kul för gästerna när de går förbi i trappan. Det ska öppnas upp även från Storan.

– Vi genomgick en stor ombyggnation för 1,5 år sedan. Här nere i källaren var tidigare ölrum, omklädningsrum och lite annat smått och gott som vi valde att riva bort. Bakom det fanns detta originalvalv, vi har egentligen bara byggt till trappa och hiss och försökt bevara så många originaldetaljer som möjligt.

Än återstår en del arbete men Johannes Soner är förstås laddad.

– Jag tycker väldigt mycket om att prova öl, och en favorit är chokladdesserter med porteröl. Det här blir ett spännande koncept. Jag har sedan fem år tillbaka velat öppna ett ölställe och när den här lokalen kom till var det bara att satsa.

Blir det fler restauranger framöver?

– Det vet man aldrig. Jag försöker att alltid utveckla ytorna, och väljer restaurang efter humör. Restaurangbranschen har vuxit sig stark men det finns fortfarande mycket att göra. Den sänkta krogmomsen har lett till något av en boom, och utan den hade det inte varit lätt att öppna alla restauranger.

Restaurangen Malt och Humle kan inrymma 150 gäster varav 30-40 i matsalen, och beräknas öppna i slutet av september eller början av oktober.