• Maria Grahns villa, House for mother var först ute med bygglov. Foto: Tommy Pettersson
  • Simon Helmér kan börja samla på sig olika former av uppmärksamhet när det gäller Bo- och samhällsexpot. Foto: Tommy pettersson

Mammas hus nominerades

Bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017 har redan innan man byggt färdigt börjat sätta avtryck i Sverige. Nyligen blev "House for Mother" i Vallastaden nominerad till Villapriset 2016, ett pris som delas ut av Sveriges arkitekter.

Villan som är en av fyra nominerade hus i Sverige har ritats av nystartade arkitektkontoret Förstberg Ling och är deras första hus som realiserats.

Högtidlig gala på Cirkus

Vallastadsmodellen med bland annat små byggrätter, marktilldelning på kvalitet och ett wildcardsystem för nystartade arkitektkontor som Förstberg Ling har gjort det möjligt för fler än vanligt att delta i stadsutvecklingen, vilket speglas i nomineringen av House for Mother.

Att kvalitetsprogrammet inte reglerar estetiken, utan stadskvalitéer innebär att material- och färgval är upp till arkitekten och öppnar upp för idéer som Björn Förstbergs plåtklädda villa.

– I Vallastaden gavs det spelrum som behövs för att förverkliga en vision, berättar Björn Förstberg som ritat huset till sin mamma därav namnet House for Mother.

Första nomineringen

Linköpings kommun startade tillsammans med två samarbetspartners, Linköpings universitet och Akademiska hus samhällsbyggnadsprojektet 2012.

Syftet me det hela är att skapa tillväxt och attraktivitet i staden och bidra till utvecklingen av svenskt samhällsbyggande. Huvudpartners är de kommunägda bolagen Tekniska verken, Stångåstaden, Sankt Kors, Lejonfastigheter, Nulink och Visit Linköping & Co.

– Vi gratulerar arkitektkontoret Förstberg Ling och är mycket stolta över att Vallastadens första hus är nominerat till Villapriset, säger Simon Helmér, ansvarig för Vallastaden 2017.

Villapriset 2016 kommer att delas ut på Arkitekturgalan den 29 november på Cirkus i Stockholm.

Juryns motivering lyder:

"Det är de regisserade och välfungerande arbetsplatserna; tvättstugan, bänken i växthuset, köket, rummet för vävstolen, som skapar husets karaktär. Genom förskjutningen av husets två volymer bildas en avskiljare mellan de i olika grad privata delarna av huset. Planlösningen är intelligent och effektiv."