Män sämre på strokesymtom

I går uppmärksammades mäns okunskap om strokesymtom med anledning av internationella strokedagen. Nationella strokekampanjens undersökning visar att män är sämre på att känna igen symtomen.

Under förra året drabbades 1 049 östgötar av stroke, 553 av dem var män. Trots att fler män än kvinnor drabbas av stroke i Östergötland är de sämre på att känna igen tecknen på att någon drabbats, alltså att de vet vad bokstäverna AKUT står för.

– Vi har mätt kännedomen om AKUT ända sedan vi startade kampanjen, säger Lena Lundgren, styrgruppsordförande för Nationella strokekampanjen. Och vi ser en tydlig trend att männen släpar efter i kunskap.

Enkelt test

AKUT står för ansikte, kroppsdel arm/ben, uttal och tid. Om personen inte kan le och visa tänderna eller om ena mungipan hänger, om personen inte klarar av att lyfta armarna och hålla kvar dem i 10 sekunder eller om personen inte kan uttala enkla meningar utan att sluddra, då är det bråttom att ringa efter en ambulans. Det är nämligen symtom på stroke.

– Varje person som kan AKUT-testet kan rädda liv, säger Lena Lundgren. Nu måste vi fortsätta våra ansträngningar för att nå männen och få dem att ta till sig budskapet om AKUT.