• Många studenter blir av med sina beviljade bostadsbidrag. Foto: Tommy Pettersson

Många blir av med bostadsbidraget

34 procent av Linköpings studenter tvingas betala tillbaka det beviljade bostadsbidraget. Det visar färska siffror som Försäkringskassan tagit fram.

Nära fyra av tio studenter i Sverige, som beviljats bostadsbidrag, blir återbetalningsskyldiga. Bidraget beräknas på preliminära uppgifter som i efterhand följs upp. Om man då missat att meddela förändrad inkomst kan det leda till att beslutet ändras.

– Man ska inte tveka att ansöka om bostadsbidrag, men det är viktigt att meddela oss direkt om inkomst, hyra eller familjeförhållanden ändras, så att man inte riskerar att bli återbetalningsskyldig i efterhand, säger Jenny Cederborg, enhetschef på Försäkringskassan.

Mer än en tredjedel

I Linköping är det 34 procent av de totalt 4 171 studenter med bidrag som tvingas betala tillbaka stödet i efterhand. Det kan jämföras med Lunds 33 , Stockholms 39, Umeås 38 och Uppsalas 33 procent.

Genom internetverktyget "Kassakollen" kan studenter snabbt undersöka om de har rätt till bostadsbidrag och i så fall hur mycket. Med mobilappen  "Bostadsbidrag" håller man därefter enkelt koll på hur mycket man tjänar så att man undviker att bli återbetalningsskyldig.