• Karin Eriksson är ordförande i Reumatikerförbundets Linköpingsförening. Hon uppmanar fler drabbade att engagera sig och få mer kunskap och bidra till forskningen. Foto: Julia Kimell
  • I föreningens lokaler i Fontänen finns schema på husets olika aktiviteter. Foto: Julia Kimell

Många missuppfattningar om reumatism

Just nu har 70-årsjubilerande Reumatikerförbundet en kampanj för att öka kunskapen om artros och för att få till en mer jämlik artrosvård i hela landet. Faktiskt har var fjärde vuxen artros i någon form, men många missuppfattningar om reumatism finns. Reumatism kan lindras, men inte botas - man har inte fått svar på gåtan än.

– Många tror att artros är en förslitning av leden – fast det är en ledsjukdom som gör att brosket bryts ner. Eller att sjukdomen består av deformerade händer och fötter. Men det kan vara så mycket mera än så. Muskler och inre organ kan också vara drabbade utan att det egentligen syns. Den viktigaste infon är att reumatism kan förmildras och bromsas upp genom värme och fysisk aktivitet. Tillfälligt kan man faktiskt bli friskare. Men sedan finns det vissa underkategorier som inte tål att vara ute i solen, så det gäller att känna till vad man har. Det är så olika från individ till inidivid, säger Karin Eriksson som är ordförande i Linköpingsföreningen som huserar i Fontänen.

Under reumatikeråret kastas ljus på den ojämlika artrosvården i landet. Det är stor skillnad på tillgång på artrosskola för personer med knä- och höftledsartros. Även Reumatikerförbundet i Linköping firar 70-årsdagen i samband med sitt årsmöte, med jubileumstårta och sång av Mikael Leonardsson.

Träffas och reser

I Östergötland finns sex lokalföreningar: Linköping, Norrköping, Motala, Mjölby, Finspång och Valdemarsvik.

– Vi gör en del aktiviteter tillsammans som alla medlemmar kallas till. Ibland har vi till exempel kostföreläsningar med diskussionsgrupper. Någon tycker kroppen fungerar bäst med vegetarisk mat medan andra vill köra LCHF till exempel. Var och en får hitta det som passar bäst. Samma sak med träning, de med fibromyalgi kan bara träna måttligt.

I Linköpingsföreningen finns 757 medlemmar, men Karin Eriksson misstänker att ”mörkertalet” är ganska stort. Hon tycker fler borde inse fördelarna med att vara med i föreningen. Reumatism kan drabba även barn men den största gruppen är kvinnor från 50 år och uppåt.

– Som medlem stöder man forskningen och förbundet, som ger stora medel till forskning. Förbundet i sin tur påverkar regeringen. Vi får en helt annan kraft när vi är många. Sedan har vi stort utbyte av varandra, vi pratar inte bara om sjukdomar utan har det även trevligt tillsammans.

Värme eller inte?

Under Handikappförbundets paraply finns Reumatikerförbundet med många olika grupper som har sina speciella aktiviteter.

En del har träning i varmt vatten, som gör gott för lederna. Just värme och motion är en vinnande kombination. Det finns gympagrupper och olika hantverksgrupper.

Karin Eriksson själv drabbades av reumatism och fick till slut förtidspensionera sig från jobbet 2002 och engagerade sig 2004 i Åtvidabergsföreningen innan hon kom till Linköping.

– Föreningen har gett mig mycket, och jag har fått lära mig så mycket mer. Sedan anordnar distriktet resor till varmare länder, nu senast Teneriffa och Turkiet. Varma bad och individuell gymnastik med spabehandlingar och lerinpackningar kan tillfälligt hjälpa. Man får acceptera att man inte orkar eller klara av lika mycket som innan. Att det gäller att prioritera och välja vad man ska strunta i. Det är det som är svårt för de flesta.

Reumatikerförbundet är med sina 50 000 medlemmar den största patientorganisationen i landet. Medlemmarna får information och kunskap och förbundet vill påverka beslutsfattare och stöder forskningen för att hitta den ännu olösta nyckeln till reumatismens gåta.