• Rasmus Jonsson har gjort den coola artisten Rockmio, och är själv väldigt nöjd över resultatet. Ylva också! Foto: Julia Kimell
  • Sandra och Thira Björkman fick nys om eventet lite för sent, så någon artist blev det inte, men väl en kram både från Skvallerbyttan och Ylva. Foto: Julia Kimell
  • Skvallerbyttan, Ylva Hällen och Anna Bylund strålade ikapp. Foto: Julia Kimell
  • De fantastiska artisterna är skapade av toarullar, tyg, glitter, pärlor och massor av omsorg. Foto: Julia Kimell
  • Kön i Gränden ringlade lång under hela lördagen. Foto: Julia Kimell

Många nya artister till Minimello

I lördags på Melodifestivalens morgon var det full rulle i Gränden när barn från Linköping med omnejd kom och lämnade in sina toarullsartister till Ylva Hällen och Skvallerbyttan från barnprogrammet Minimello. Har man tur får man se sin egen skapelse sjunga favoritlåtarna i teverutan.

Hundratals förväntansfulla barn ska äntligen få träffa sin idol. I år ser vi mycket pirater, discoprinsessor och zombierockare. Inspirationskällorna är många och fantasin oändlig.

– Varje möte är lika viktigt. Barnen har en enorm fantasi, och det är så häftigt att träffa dem alla, säger Ylva Hällen som skriver autografhälsningar och ger en kram till alla barn.

Alla toarullsartister sparas och tas med till Stockholm där några får stå på scen och andra i publiken. Några får föreställa artistens familj.

Riktiga musiker framför sedan låtarna och en vinnare röstas fram. Trots att låtarna bara är en minut långa hinner de till och med med en tonartshöjning.

Stor ära för Julia

Det har blivit omkring 9 000 artister från hela Sverige, berättar Skvallerbyttans förmyndare Anna Bylund. En flicka som heter Julia gjorde självaste Skvallerbyttan härom året. Hon har använt en mjölktetra som bas och gett rejäla ögon som drar uppmärksamhet till sig och kan snappa upp saker att skvallra om. Hon uppfattar allt!

– Vi fick faktiskt träffa Julia en gång. På en pressmiddag i Leksand kommer någon plötsligt och drar i Ylva och berättar att det är hon som skapat Skvallerbyttan. Det var fantastiskt att träffa henne, och hon var mycket nöjd med att hon blivit vår sidekick.