• Flyktingboende eller elevhem? Just nu är det lite rörigt kring stallet och den verksamhet som ska drivas där. Foto: Patrik Ekström
  • Båda parter hoppas på en snar lösning i ”Stallethärvan”: Foto: Patrik Ekström

Många turer kring Stallet

Det svänger verkligen kring Stallet och vad det nyuppväckta gamla hotellet ska användas till. Just nu ser det ut som om ÅFF åker ut och det blir flyktingboende i huset men än är nog inte sista ordet sagt i frågan.

Turerna kring det gamla anrika hotellet och nöjesstället Stallet har varit många och invecklade men när Tord Önnegren på Roomzzz tog över som ägare såg Törnrosasömnen ut att äntligen vara över och nu skulle det bli liv i huset igen.

Behandlingshem?

Först var det ta om ett behandlingshem med ett boende för missbrukare men dessa planer slogs, efter en del protester, ur hågen så tog ett sidobolag av ÅFF över med tanken om att hyra ut en del av rummen till de elever som går vid fotbollslinjen men nu har allt dragits till sin spets då Migrationsverket ville in med asylsökande fortare än kvickt. Bakgrunden till detta är att Tord Önnegren tecknat ett avtal med Jokarjo i november 2013 om ett de skulle driva ett asylboende, denna upphandling drogs dock in och det var då Tord Önnegren och hans företag började förhandla med ÅFF Sport och Konferens om att de skulle driva Stallet. När sedan Jokarjo kom tillbaka då strömmen av asylsökande ökat så var nu återigen i behov av boende för de som flytt sina hemländer så ville Tord Önnegren häva avtalet han hade med ÅFF ÅFF Sport och Konferens.

Inget avtal med ÅFF

– Det är alltså inte på så sätt att jag har ett avtal med föreningen ÅFF utan med ett mindre bolag som drivs av dem. Bolaget är både litet och ganska skört så jag ville hjälpa dem och lösa det och på så sätt se till att föreningen fick ett tillskott i kassan.

– Sedan gick att väldigt fort och Migrationsverket låg på och ville ha in sina flyktingar på direkten och det blev inte helt bra, säger Tord Önnegren och verkar ärligt tagen av den turbulens som bildats. Han har dock förhoppningar om att allt kommer att lösa sig till det bästa. Tom Skarin är ordförande för ÅFF och även han hoppas på en snar och smidig lösning på problemet.

Tror på att driva Stallet

– Vi tror på vår idé om att driva Stallet under de premisser vi satt upp. Vi har även ett ansvar mot det 30-tal elever som ska bo här med början av augusti. Sedan förstår jag att det blir knepigt med två hyresgäster i samma lokaler och från vårt perspektiv är vi också intresserade av att den här saken kommer ur världen så snart som möjligt. Vi anser dock inte att vi har någon som helst del i det som hänt utan att ansvaret ligger hos Tord Önnegren.

Ville hjälpa

– Jag ville hjälpa ÅFF, som har en ganska besvärlig ekonomisk sits och som kanske inte heller har lyckats fullt ut med att hyra ut lokalerna i den utsträckning som varit önskvärt, och det pengar jag erbjudit dem hade nog kommit väl tillpass, avslutar Tord Önnegren som hoppas på en snar och bra lösning för alla parter.