• Pernilla Myrelid från Svenska kyrkan, Tanja Mitic från Linköpings FN-förening, Lisbeth Jordon från Internationella Kvinnoföreningen och Madelene Ahlquist från Feministisk initiativ är några av arrangörerna. Foto: Kajsa Nilsson

Manifestation i S:t Lars

En rad organisationer har gått samman för att manifestera jämställdhet under internationella kvinnodagen. Manifestationen kommer precis som tidigare år hållas i S:t Larskyrkan och i år går kollekten till projektet Solvatten.

Entreprenören och uppfinnaren Petra Wadström har kommit på idén med Solvatten, vattendunken som renar vatten med hjälp av solljus. Om man låter vattendunken stå ute i solljus under ett par timmar renas vattnet från farliga mikroorganismer genom UV-ljus och ett inbyggt filter. En vattendunk kan ge rent vatten till tio personer varje dag under fem års tid.

– Vi väljer att uppmärksamma Solvatten för att det har en sådan betydelse för kvinnor i afrikanska länder. Det är kvinnorna som får bära vatten och ta hand om barnen när de blir sjuka, berättar prästen Pernilla Myrelid och Tanja Mitic från Linköpings FN-förening fyller i.

– Det brukar vara långt till källorna där man har borrat för att hitta rent vatten. Det är en farlig väg att gå för kvinnorna eftersom det finns risk för att bli överfallen, särskilt när det är mörkt. På så sätt är det bättre att ha en dunk i sin egen by och rena vatten som från början inte var drickbart, säger hon.

Jämställdhetstema

I över tio år har organisationer samlats för att uppmärksamma internationella kvinnodagen och även om de har olika vägar för att nå jämställdhet tror de på styrkan i att samlas. Förutom Solvattenprojektet kommer inte någon särskild gemensam fråga lyftas.

Angeläget för alla

Madelene Ahlquist från Feministiskt initiativ tycker att frågan är viktig för alla, oavsett partitillhörighet.

– Alternativet är att blunda för det och inte göra någonting. Vi har det gemensamma målet att uppnå jämställdhet. För mig är det en självklarhet och under internationella kvinnodagen märker vi att vi har samma mål. Vi kan jobba tillsammans oavsett om vi är blåa eller röda. Alla har en mor, en syster eller en dotter så det är en angelägen fråga för alla, hävdar hon.

Även Lisbeth Jordon från Internationella Kvinnoföreningen är inne på samma spår.

– Internationella kvinnodagen skapar gemenskap över hela världen. Jag träffar många kvinnor från andra länder som berättar om hur de firar den 8 mars, säger hon.

Sufisk dans

Precis som tidigare år kommer manifestationen hållas under lunchtid och på programmet finns sufisk dans framförd av Raha, sång och musik av Anna-Carin och Diana Torp, sång av Lena Åkesson sam tal av Tanja Mitic från Linköpings FN-förening och Martha Björnström från Soroptimisterna.