• Anders Rosén, Ljungbrobo och musikprofil, tog initiativet till en manifestation med musik och ljus som tema. foto: Patrik Ekström

Manifestationer mot våld

Anders Rosén är musikprofil, jobbar med rockkören Koruso och boende i Ljungbro. Nu har han tagit initiativ till en kväll med musik och fackeltåg mot det meningslösa våld som drabbat oss i närtid.

Våldet kom för nära helt enkelt; så kommenterar Anders Rosén allmän musikprofil i Linköping och själv boende i Ljungsbro samt även pappa det inträffade.

-Jag känner ju till de flesta av offren i det tragiska som hände och jag kände att det besinningslösa våldet nu kom väldigt nära inpå livet. Det fick mig att fundera över vad jag skulle kunna bidra med. Jag har hållit på med musik och arrangemang i hela mitt liv och kände att det var det jag ville erbjuda. Jag har tänkt mig en stillsam kväll med musik, tal och ett fackeltåg. Nästan direkt var alla med på tåget och tyckte det var en jättebra idé.

Alla är med

Skolan, fritidsgården, kyrkan och närrådet samt polisen gjorde samtliga tummen upp för Anders idé och genast var man flera om manifestationen på lördag den 16 november.

-Jag gör det här helt ideellt och ställer upp både med min person och den utrustning jag har i form av teknik. Vi får lite pengar till facklor och marschaller till det fackeltåg som startar 19.00 från Värmeverket och som går till Ljungsbroskolan där vi då avslutar med en musikstund tillsammans. Efter musiken inbjuds det till samtal om hur man går vidare efter den tragiska händelsen som kostade två personer livet för drygt en och en halv vecka sedan.

Kommunen ändrar i programmet

Med anledning av just detta har Linköpings kommun beslutat om vissa ändringar vid invigningen av årets upplaga av Vinterljus. Enligt den ursprungliga planeringen skulle även Linköpings 150 000:e invånare firas denna dag. Denna programpunkt kommer att tonas ner. Arrangemanget med 150-meterstårtan i Stadsbiblioteket utgår helt.

- Visst gläds vi vanligtvis med att Linköping växer men i dag är vi alla berörda av det som hänt i Ljungsbro, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall i ett pressmeddelande.

Programmet för invigningen av Vinterljus nu på lördag den 16 november ser ut som följer: 15.00–16.00 Aktiviteter i city, 16.00–17.00 Fackeltåg från Lilla Torget till stadsbiblioteket, 17.00–18.00 Invigning av ljusinstallationen Vinterljus.

Paul och Muharrem talar

Det blir även tal av kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall som också tänder 150 000-trädet. Vinterljustal av kommunalråd Muharrem Demirok och samhällsbyggnadsdirektör Anna Bertilson. Bildspel om årets Vinterljusslinga på storbild. Musikprogram av Johannelunds Motettkör. Barnkör från Kulturskolan.Solosång ”Stad i ljus” med Oskar Nilsson och sedan eldshow från scenen. Linköpings kommun bjuder på glögg eller varm saft och pepparkaka.