• Kjell och Kerstin Axelsson representerade ProÖst under dagen då de informerade om prostatacancer. Foto: Fanny Miles
  • Eli Lilly anordnade i samarbete med Apotek Hjärtat en dag om manlig hälsa. Malena Ivarsson fanns på plats för att samtala om bland annat erektionsproblem för män. Foto: Fanny Miles

Manlig hälsa i fokus

I fredags bjöd Apotek Hjärtat in till en dag om manlig hälsa för att öka kunskapen och lätta på det tabu som finns gällande att prata om problem såsom erektionsproblem, svårigheter med kärleksrelationen och andra funderingar som rör hälsan.

Bland annat fanns Patientföreningen mot prostatacancer i Östergötland (ProÖst) och sexologen Malena Ivarsson på plats.

– Vi har gjort det här några år nu och det brukar uppskattas av besökarna. De som kommer för att prata är främst äldre män med erektionsproblem men alla typer av sexrelaterade bekymmer brukar komma upp under dagen, berättar Malena Ivarsson.

Erektionsproblemens orsaker

Erektionsproblem kan bero på allt från diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, neurologiska sjukdomar till en prostataoperation. Kjell och Kerstin Axelsson från Rimforsa är aktiva i ProÖst sedan Kjell opererades för prostatacancer för fem år sedan. Idag finns ingen cancer kvar i kroppen.

– 10 000 män om året drabbas och drygt 2 500 klarar sig inte. Ju tidigare man undersöker sig ju bättre chanser, säger Kerstin Axelsson.

– Många män tycker att det är lite skämsigt att prata om en kroppsdel som inte fungerar men det är viktigt att prata om det. Vi vill visa att det finns många i samma situation och därför finns det personer att vända sig till. Jag och Kerstin är stödpersoner till exempel, berättar Kjell.

Normbilden av mannen

Under dagen har det strömmat in folk som vill få information eller byta ett par ord med Malena Ivarsson.

– Jag tror att bilden av mansrollen står i vägen för män att våga söka hjälp. Det är dock viktigt att syresätta penis, i alla åldrar och därför måste vi minska fördomarna, säger Malena Ivarsson. Ungefär var femte svensk man drabbas av potensproblem och det kan vara ett tecken på att något inte står rätt till. Malena Ivarsson menar att människan idag är sexuellt aktiv längre upp i åldrarna och att det finns bra hjälp att få för den som har problem. En dag om manlig hälsa drar i genomsnitt tio samtal per dag och desto fler besökare. Härnäst väntar Göteborg.