• Med den "magiska" käpp, som hans farfar tillverkat, kan jultomten vara på flera ställen samtidigt, vilket gör att han hinner med så mycket under julaftonsdagen. Foto: Dennis Petersson
  • Linköpingsbon Hans Klöfver har agerat jultomte på Gamla Linköpings julmarknad i över tio år. Det är inte för inte alla förknippar honom med den efterlängtade julgubben. Foto: Dennis Petersson
  • Hans Klöfver gillar julen. Brasan han har i hemmet på Kanberget i Linköping är en personlig favorit. Foto: Dennis Petersson

Mannen bakom tomteskägget

"Barnen kan ställa sig och titta på mig i flera timmar"

"Mamma mamma, där borta går ju tomten. Handlar han på samma affär som oss?". Linköpingsbon Hans Klöfver är van att förväxlas med den efterlängtade julherren, med all rätt, då likheten är slående. Det gråa skägget, de snälla ögonen och den karaktäristiska basrösten finns där, och det är inte för inte han har agerat jultomte på Gamla Linköpings julmarknad i hela tio år. – Det bästa är att se barnens glädje, säger han när vår tidning kommer på besök.

Att jultomten skulle bo i Linköping, i en helt vanlig villa på Kanberget, det är det nog inte så många som tror, men när Hans Klöfver öppnar sin ytterdörr är det lätt att tvivla. Han personifierar nämligen den tomtefigur som enligt våra traditioner använder sina renar för att dela ut julklappar världen över. Med de slående likheterna, framförallt det stora vita skägget, har han haft ett ärofyllt uppdrag i exakt tio år, ett uppdrag som genomförs på Bryggaregården i den stämningsfulla stadsdelen Gamla Linköping.

– Allting började när jag byggde gärdesgårdar åt Friluftsmuseet, det var då de upptäckte mitt skägg som sakta men säkert höll på att bli vitt. De frågade mig om jag kunde tänka mig att vara tomte på deras julmarknad, och det ville jag ju givetvis, och sedan dess har jag återvänt varje år, säger Hans Klöfver och fortsätter:

– Jag klipper alltid av mig ett par centimeter av skägget efter marknaden, så att jag inte ska få allt för många frågor om "tomteri". Jag har ju barnbarn själv som jag gärna är hemma med på julafton, annars kunde man ta sig an hur många uppdrag som helst.

Inget lätt uppdrag

Under årets julmarknad var det tusentals barn och föräldrar som besökte Hans Klöfver när han, i tomteutstyrsel, satt framför brasan i det unika 1700-talshuset. På en av dagarna kom det över 1 500 personer för att framföra sina önskningar till gubben i röd kappa. Det är inget lätt uppdrag, men Linköpingstomten trivs med den spänningsfyllda situationen.

– Jag har egentligen ingen aning om hur man är en bra tomte, men jag försöker att ge alla barn uppmärksamhet, ibland är det svårt när det kommer många på samma gång, men jag försöker få kontakt med var och en så att de får veta att tomten verkligen ser dem, säger Klöfver och fortsätter: 

– Det bästa är att se barnens glädje, helt klart, men när de frågar om jag verkligen är den riktiga tomten tycker jag det är lite jobbigt faktiskt. Jag skulle vilja hitta på ett annat ord så att jag slapp ljuga för barnen, det är jag inte så bekväm med, men det är väl förlåtet. 

Tydliga svar

Det finns ju en hel del frågor som barn ofta är ganska angelägna om att få ett svar på när tomten väl kommer på besök. Hans Klöfver, han är väl förberedd och vet exakt vad han ska svara när renarna, nissarna eller julklapparna kommer på tal. 

– Jag kommer alltid ifrån Nordpolen och med hjälp av min magiska käpp, en käpp som min farfar har tillverkat, kan jag vara på flera ställen samtidigt, sedan är det vanligt att de frågar om mina renar, som jag säger vilar i Vallaskogen. När de framför sina önskningar lovar jag aldrig någonting, utan jag säger att jag ska prata med mina nissar hemma i verkstaden, berättar han.

Stor uppmärksamhet

Vid flertalet tillfällen har barn stannat upp, pekat och viskat när Hans Klöfver rört sig på Linköpings gator. Han berättar om ett tillfälle då han stannade vid ett rödljus och en hel förskoleklass la märke till hans stora skägg i bilen. Då fick han vinka och se glad ut och låtsas som ingenting, men när han reser till Danmark, som han ofta gör, är uppmärksamheten ännu större.

– Barnen där kan ställa sig och titta på mig i flera timmar, en gång stod en pojke bredvid mig under en hel middag. De är ofta väldigt artiga, de kommer fram i affärer och hälsar, och tror uppriktigt att jag är den verkliga tomten, säger han.

Nu laddar Linköpingsbon, som ursprungligen kommer från Ångermanland, för ett trivsamt julfirande med familjen, om han återvänder till Gamla Linköping även nästa år kan han inte lova, men mycket lutar åt att han återigen sätter sig framför brasan. 

– Det är mycket möjligt jag tackar ja år även nästa år, det har jag ju gjort i tio år förut, så varför inte göra det i tio år till, avslutar Hans Klöfver med ett gott skratt. 

 

Hans Klöfver

Ålder: 61

Yrke: Egenföretagare

Bor: Kanberget, Linköping

Kommer ifrån: Kramfors, Ångermanland

Familj: Fru, barn och barnbarn

Favorit på julbordet: Julskinka och sylta

Det bästa med julen: "Att se hur det bara spritter i kroppen på barnbarnen. Det är så härligt"