• Nu blir det bostäder i det gamla anrika Kulturhuset. Foto: Patrik Ekström

Mannes bygger i Kulturhuset

I förra veckan blev det klart vad som händer med Kulturhuset i Åtvidaberg efter att det legat ute till försäljning under en period. Nu blir det lägenheter men kulturen blir ändå kvar i huset.

Byggföretaget Mannes bygg har för avsikt att bygga nio stycken hyresrätter i fastigheten i form av ettor, tvåor och treor på mellan 40 och 111 kvadratmeter. Hyresnivån hålls på rimlig nivå för orten. Priset på en trea på 77 kvadrat blir 5 700 kronor i månaden. Lägenheterna blir också fullt utrustade och badrummen blir helkaklade.

– Det behöver ruskas om lite på bostadsmarknaden här på orten, säger Karl-Magnus Alfredsson, ägare till just Mannes bygg och fortsätter.

Lägenhetsbrist

– Sedan är det brist på lägenheter också så jag tror att detta kommer lägligt för oss och jag tänker väl lite som så att det kanske finns äldre som nu har en villa här och kanske inte riktig orkat med den längre men vill bo kvar på orten. Att vi valde att köpa Kulturhuset är egentligen ganska självklart då vi äger en fastighet i närheten av Kulturhuset vilket ger oss en del samordningsvinster, menar byggherren själv.

– Jag vet inte riktigt när man byggde nya hyresrätter här i Åtvidaberg senast så det borde finnas ett behov som vi ser det i alla fall, avslutar Karl-Magnus Alfredsson som även menar att man måste ta hand om och vårda ett hus av denna sort annars står det bara och förfaller vilket han  tycker vore sorgligt.

Skarin är positiv

– Kommunen ser det som mycket positivt att Kulturhuset får stå kvar  då det finns ett både historiskt och kulturellt värde i byggnaden. Skönt att säkerställa att vi har både scen och sal till förfogande som komplement till ett framtida kulturcentrum. Det är också värdefullt att vi får centralt belägna lägenheter i Åtvidaberg, vilket har efterfrågats, säger kommunchef Kerstin Skarin i ett pressmeddelande.

Under våren inleds renoveringen av taket på Kulturhuset och därefter börjar man bygga lägenheterna med siktet inställt på inflyttning runt årsskiftet.