Människoflocken

Uppslutning i kris. Människor som söker tillsammans, tröstar, pratar och hanterar sorg. Människan slåss för sin individualitet men är i många lägen tacksam över flockmentaliteten.

People need people som Barbra Streisand sjunger. Man tenderar att närma sig varandra när det ofattbara händer. Något som egentligen kanske inte påverkar en personligt men som ändå tränger sig inpå och gör verkligheten påtaglig.

När Victor Karlsson Sehlin försvann förra veckan kopplades Missing People in. Under lördagens sommarvärme slöt hundratals frivilliga upp för att tillsammans söka spår för att hitta den försvunna studenten. Hundratals personer som väljer bort ledighet och solsken för att tillsammans hjälpa.

Under katastrofer, ofattbara mord eller i sökandet efter en försvunnen person mobiliserar sig människor. Det är goda krafter som verkar, möts och arbetar tillsammans. Det behöver inte ens handla om dramatiska händelser egentligen. Vardagen kan rulla på, så plötsligt Bam, en människa trillar omkull och flertalet personer släpper det de gör för att bistå. Ibland. Visst finns det de som bara går vidare men de behöver vi inte bry oss om i just det här fallet. Nu pratar jag om det goda i människor. Om viljan att hjälpa. Låt det vara utgångspunkten. Det är rätt fantastiskt vad gemene människa faktiskt kan göra. Om man så bara vill.