• Margareta Wandel är strateg inom social ekonomi på Region Östergötland och har engagerat sig för samhällsfrågor redan från de tidiga tonåren. Foto: Dennis Petersson
  • Genom åren har hon drivit flera stora projekt och just nu är hon aktuell med projektet #jagärmed som handlar om skolavhopp. Foto: Dennis Petersson

Margareta kämpar för delaktighet

"Det är viktigt att vi har ett samhälle där alla får plats"

Mycket tydligare kan en röd tråd knappast vara. Redan som tonåring började Margareta Wandels engagemang, och har följt henne genom karriären, steg för steg. Idag är hon strateg inom social ekonomi på Region Östergötland och brinner för ett samhälle där alla är delaktiga. "Jag har alltid jobbat för att människor ska få möjlighet att arbeta efter sin egen förmåga", berättar hon i en längre intervju.

 Efter en lång dag fylld av samtal och möten slår sig Margareta Wandel ner i en fåtölj längst bort i en av korridorerna på S:t Larsgatan 49, nämligen på Region Östergötlands huvudkontor. Här har hon haft sin arbetsplats de senaste sex åren, och om hon trivs? Absolut. Genom tjänsten har hon haft möjlighet att jobba med en av hennes främsta hjärtefrågor.

– Under de senaste åren har jag arbetat med hur vi som Region på ett mer strategiskt sätt kan använda den resurs som hela den idéburna sektorn, eller den sociala ekonomin, faktiskt står för. Hur vi inom det regionala utvecklingsarbetet kan skapa delaktighet och lyssna på allas röster, och på det sättet organisera tillåtande mötesformer där makt och position inte spelar någon roll, berättar regionstrategen och fortsätter:

– Idag finns detta som en del i de regionala målen och vi har precis beslutat om att påbörja en samverkansprocess där vi tillsammans med den idéburna sektorn ska hitta fungerande samverkansformer. Det är en process som jag, och många andra, har drivit fram.

Tydlig röd tråd

Genom intervjuns gång blir det allt tydligare, att Margaretas karriär, redan från början, har följt en tydlig röd tråd. "Tidigare och tydligare än jag själv har insett", konstaterar hon då engagemanget började redan i de unga tonåren, det av en slump, på en gård utanför Borås.

– Den bonde som jag ofta hjälpte, och dessutom red hos, var engagerad i studieförbundet Vuxenskolan. En dag sa han till mig, "Hörredu Margareta, vi ska starta en juniororganisation, borde inte du engagera dig i den? Jag skulle vilja att du var med i styrelsen", och det sa jag ju givetvis inte nej till, så på den vägen blev jag ordförande i kretsen hos föreningen "Vi Unga".

Unga kan själva

Som uppvuxen i Rångdala, mellan Borås och Ulricehamn, kom hon att vara engagerad i föreningen under en tioårsperiod. Med ett fokus på samhällsfrågor skapade de förutsättningar och verktyg för ungdomar att ta makten över sin egen tillvaro och på ett självständigt vis utvecklas och följa sin egen väg, med aktiviteter de själva brann för.

– Föreningens grundinställning är att unga kan själva, något som faktiskt gått igen under hela mitt yrkesliv, att inte berätta för människor hur och vad de ska göra utan istället ge dem möjligheter att själva bestämma. Detta, och hela föreningslivet, skapar förutsättningar för demokrati genom att skapa engagemang till att förändra det samhälle vi lever i, det är nödvändigt, säger Margareta.

LiU-studier

Efter tre år på ekonomisk linje blev hon anställd på ett av Borås många postorderföretag, innan hon snart tröttnade, packade väskorna och reste till England. Som au-pair lärde hon sig språket och levde det goda livet, för att sedan flytta hem igen och söka sig till Linköpings universitet och förvaltningslinjen, en utbildning som fick henne att stanna, och rota sig, på den östgötska slätten.

– Linköping var en fantastisk studentstad och efter examen fick jag jobb på Arbetsförmedlingen. Där blev jag kvar i tio år innan jag gjorde sejourer på Länsstyrelsen, Östsam och Norrköpings kommun. Därefter kom jag in på Region Östergötland, och har blivit kvar här sedan dess.

Stora projekt

Genom åren har hon genomfört flera stora projekt, bland annat "Lika Olika", "Tänk Om" och "Mångfaldens Ansikte", projekt som alla på något sätt hade som syfte att öka inkluderingen i samhället. Det sistnämnda handlade om att se kompetensen ur ett mångfaldsperspektiv, samtidigt som de andra innebar att minska ungdomsarbetslösheten och öka integrationen utifrån ett stadsdelsperspektiv i Linköpings och Norrköpings kommuner.

– Vad som drivit mig i mitt engagemang är en jättesvår fråga, men det finns väl ett rättvisepatos i mig. Rättvist är ju inte lika för alla, utan rättvist skiljer sig utifrån var och ens behov. För mig är det fortfarande viktigt att alla på något sätt ska få chans att vara med utifrån sina egna villkor, att vi har ett samhälle där alla får plats.

Samhällets utmaningar

Med fullt fokus på att skapa samarbetsformer mellan Regionen och den idéburna sektorn tar hon sikte mot framtiden, en framtid där hon tror sig se stora utmaningar.

– Det som ingen kan blunda för idag är ju integrationsfrågan, integrationen i sitt vidare perspektiv. Vi har många människor med funktionsvariationer som inte kommer in i arbetslivet och så har vi de som är nysvenskar som vi är bättre på att exkludera än inkludera, säger Margareta och avslutar:

– Gymnasiet är det första sorteringsinstrumentet i dagens samhälle, och vad händer med dem som aldrig tar studenten? Ska vi bara paketera dem någonstans och säga, "ni behövs inte"? Eller ska vi välkomna den resurs som människan faktiskt är? Den utmaningen tar vi oss an i det aktuella projektet #jagärmed, där jag har förmån att vara ordförande.

 

Margareta Wandel

Ålder: 54

Bor: Ånestad, Linköping

Familj: Två vuxna barn

Intressen: Danserna West Coast Swing, bugg och foxtrot

Förebild: "Om jag haft någon så är det Hans Rosling"

Favoritplats i Linköping: "Hemma i trädgården. Jag gillar att påta i jorden"