• För tio år sedan öppnade Maria Nilsson sin butik i Holmbo gamla skola. Foto: Lars-Göran Bexell
  • Marias Hus har nära 14 000 olika artiklar i sortimentet. Foto: Lars-Göran Bexell

Marias Hus är fyllt till mer än bredden

17 000 besökare - 14 000 artiklar

Holmbo ligger mellan Falerum och Valdemarsvik. I den gamla nedlagda skolan har sedan tio år tillbaka Maria Nilsson sin presentaffär som årligen besöks av 17 000 personer som har nära 14 000 olika artiklar att välja på.

– Butiken är ett av Åtvidaberg kommuns största besöksmål, säger Maria Nilsson med stolthet.

Maria butik ligger i Holmbo mellan Falerum och Valdermarsvik. Butiken är inrymd i Holmbo skola som byggdes 1932 och lades ner, trots protester och skolstrejk, 1969. Ett par år in på 1970-talet sålde kommunen fastigheten och blev då Holmbo klädmarknad, vilket snart nog blev ett stort utflyktsmål. När klädmarknaden upphörde blev istället cykel- och mopedaffär samt försäljning av militärt överskottsmaterial i både stort och smått.

För drygt tio år sedan köpte Maria Nilsson fastigheten efter att hon blivit för trångbodd i sin presentbutik i Gamleby.

– Efter tre månaders renovering slog jag upp portarna i maj 2006. Vi fick bra fart direkt, då det kom 20 busslaster under de första veckorna. För två veckor sedan firade vi tio-årsjubileum, säger Maria Nilsson som bor strax intill, i lärarbostaden.

Innan Maria hade sin butik i Gamleby var hon ICa-handlare i Kvarnvik, ett par stenkast från Holmbo, och dessförinnan var hon kemist på Odals laboratorie i Norrköping. 

Men sedan tio år tillbaka är det Marias Hus i Holmbo som gäller som årligen besöks av cirka 17 000 personer som har tusentals artiklar att välja på.

– Just nu har jag 13 846 olika artiklar, säger Maria och tittar på listan i datorn.

Vad har då besökarna att välja på, ja, det är heminredning, presenter, väskor, textiler, smycken, te i lösvikt och mycket annat. Möbler, då?, jo det finns en hel del av den varan på övervåningen.

Några anställda har inte Maria.

– Nej, jag jobbar själv med försäljningen, inköp,  marknadsföring, bokföring och städning. Min sambo Lennart Svensson sköter dock utemiljön.

Maria Nilsson har gjort sig självförsörjande på el.

– Ja, vi har 110 kvadratmeter solpaneler på taket och överskottet av el säljer vi till ett elbolag. det känns bra att vara självförsörjande på el, inte minst ur miljöhänsyn.