• Marie hoppade över kanalen för ett par år sedan. Foto: Tommy Pettersson

Marie tog språnget över Kinda kanal

Marie Aktö är marknadschef på det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden hon har tidigare haft samma uppdrag i systerbolaget Tekniska verken men valde för en tid sedan att hoppa över Stångån/Kinda kanal för att gå vidare till nya äventyr och utmaningar i karriären.

Men Marie, som av alla betraktas som en positiv och levnadsglad människa, har även jobbat i privata företag och kan i och med dessa erfarenheter jämföra olika organisationer.

Aktö började sitt nya jobb som marknadschef den i maj 2012 och hon har nu en både bred och lång erfarenhet av att arbeta i politikerstyrda organisationer. Hennes erfarenheter från den privata marknaden kommer ifrån att hon har jobbat på Saab och ISF bland annat.

Varför byta jobb?

– Det är alltid spännande och intressant att lära sig nya branscher och verksamheter. Jag hade jobbat i sju och ett halvt år på Tekniska Verken när jag bytte jobb och kände då att det var spännande att gå vidare och jobba i bostadsbranschen och få sätta mig in i ett nytt bolag efter min tid inom energibranschen, säger Marie Aktö.

Vem skulle spela dig i en film?

– Det är svår fråga som jag aldrig har funderat på förut. Jag frågade mina trevliga kollegor och de föreslog allt från Meryl Streep till Judit & Judit. Men jag gillar nog Audrey Tautou bäst.

Vilken är din favoritfilm?

– Jag tycker mycket om att titta på film och en film som jag har sett flera gånger är Fyra bröllop och en begravning.

Favoritförfattare?

– Jag älskar att läsa böcker. Speciellt när jag har semester, då kan jag läsa en bok om dagen. John Grisham och Reginald Hill är två författare som jag gillar.

Tittar på tv?

– När jag tränar på löpbandet är favoriterna programmen En plats i solen eller En plats på landet.

Ditt smultronställe?

– Jag trivs bäst på landet, mina smultronställen är Bestorp, en fika på Boställets vedugns bageri eller en utflykt för att fotografera vid Rosenkällasjön.

Fritidssysselsättning?

– Att umgås med min son Axel och hans flickvän Nikki, min sambo Kjell och med övrig familj och goda vänner är det allra bästa. Sedan tycker jag om att träna, gärna fem dagar i veckan.

Bästa semesterresan?

– Jag får nog säga Sydafrika. Vi bodde där en kort period och vi längtar ofta tillbaka, berättar Marie och säger att hennes främsta levnadsregel är att fånga dagen, Carpe Diem och att tänka positivt.

Vad/vem gör dig glad?

– Jag blir glad av små saker som vårsolen och att fåglarna kvittrar. Men även av goda samtal och att nå mål på jobbet tillsammans med mina kollegor på Stångåstaden.

När blir du arg?

Jag blir arg av orättvisor i världen.

Vem i bostadsbranschen vill du ta med dig till en öde ö?

– Jag bjuder med Stångåstadens HR-chef Malin Wettre. Hon är både trevlig och smart så det kan bli kul och dessutom får vi lite tid att planera våra gemensamma projekt.

Fakta om:

Marie Aktö har familj och är för övrigt i en lagom ung ålder. Audrey Tautou är enligt uppgift en firad skådespelerska från Frankrike.