• "Jag är Gud". Foto: Pressbild
  • Erfaren stå upp komiker som sitter ner när det bjuds. Marika Carlsson kommer till Linköping. Foto: Pressbild

Marika är Gud

När Marika Carlsson kommer till LKPG HAHA nu på onsdag gör hon det med en provföreställning av "Jag är Gud" där hon berättar om hur det är att växa upp inom pingstkyrkans väggar. – Syftet med föreställningen är dock att vi ska ha en rolig stund tillsammans, säger den rutinerade standupkomikern.

Hon har hållit på med Stand Up Comedy i 15 år och haft det som jobb i tio. Till skillnad från många i branschen ser hon företagsgig som en utmaning där andra ser det som kanske mer av ett nödvändigt ont.

– Att stå på en klubb där alla är med på noterna, så att säga, är ganska lätt men att åka, till exempel, till Bromölla och försöka ha kul tillsammans med 50 människor är desto mer utmanande, menar Marika som gick en kurs i standup och sedan dess är hon en av våra mest intressanta och spännande komiker. Nya föreställningen "Jag är Gud" handlar, som vanligt, om henne själv.

– Jo, så är det. Jag tycks aldrig bli färdig med mig själv, skrattar Marika då hon ringer upp för att berätta mer om föreställningen, som enligt säkra källor, ska vara väldig bra, personlig och väldigt rolig på ett tankeväckande sätt.

Detta är ett prov

– Det är dock viktigt att poängtera här att det är en provföreställning, en så kallad, "work in progress" då jag endast kör texten och inte har någon teknik med, vilket det kommer att bli mycket av när föreställning är klar och spelas på Cirkus i Stockholm. Marika är uppväxt i pingstkyrkan, hon menar själv att hon varit både homofob, abortmotståndare och mycket annat som ryms inom pingstkyrkans snäva ram. Sex före äktenskapet är ännu en grej som hon tidigare var emot.

Gud och sex

– Så fort man börjar prata religion så kommer man ganska direkt in på sex. Numera lever jag med en kvinna vilket inte ses med helt blida ögon inom frikyrkan. För mig är det oerhört provocerade när man säger att man har rätt att älska vem man vill för så ser det verkligen inte ut i verkligheten. Jag vet, för jag har själv varit där.

– Det blir en rolig föreställning och jag kommer, bland annat, att förklara bibeln på mitt sätt vilket är utmanande då ganska många yngre idag inte har någon kunskap om bibeln, säger Marika och berättar om ett skämt hon drog en gång om Jona i valfiskens buk som föll helt platt då publiken inte hade en aning om vad hon pratade om.

I föreställning tar hon även upp sin barndom och den dubbelmoral man ofta hittar inom kyrkan. Kort sagt så är det en föreställning om att våga stå upp för sin egen tro och våga tänka fritt.

Med värme

Marika Carlsson har med sin ovanliga värme och galna energi äntrat scener över hela landet med stor framgång under flera år. Hon slog igenom för den breda publiken med föreställningen "En Negers Uppväxt" som i vintras streamades på SVT Play och sågs av drygt 700 000 tittare. Föreställningen blev både anmäld och friad av Justitiekanslern och Pressombudsmannen för hets mot folkgrupp. Nu vill Marika närma sig sin egna kristna uppväxt och sätta fingret på pingströrelsens dikesrenar och med sin komiska vinkel ge nytt ljus på den heliga skriftens fallgropar. I föreställningen "Jag är Gud" omhuldar hon sin publik med skrattets energi och ställer vansinnigt roliga och viktiga frågor om vår existens. Marika har korats till årets kvinnliga komiker på svenska Standupgalan flera gånger.

Ledde gala

Hon har medverkat i flera humorprogram under åren. Ni har säkert hört henne i "Marika i P4", där hon i våras hade sin egen talkshow eller i hennes omtalade sommarprat i P1. 2016 ledde hon QX gaygala i TV4 tillsammans med Lars Åke "Babsan" Wilhemsson. "Jag är Gud" har premiär på Skandiascenen, Cirkus i Stockholm den 10 november men du kan se henne nu på onsdag den 19 oktober på The Crypt i Linköping.