• Årets Östgötakock blev Markus Karlsson från Starby Hotell i Vadstena. Foto: Tommy Pettersson
  • Louise Alenbrand kan se fram emot nästa års matmässa med tillförsikt. Foto: Tommy Pettersson
  • Matverket 2014 vann Britt-Marie Wiren som blev så här glad. Hon vann tillsammans med Anita Andersson och deras Gårdspastej. Foto: Patrik Ekström
  • Lars-Gunnar Samuelsson från Blåklint var en av många utställare. Foto: Patrik Ekström
  • Någon hade ställt upp en traktor utanför mässan. Där stod Peter Borring, LRF-hövdingen i länet. Foto: Patrik Ekström
  • Ingvar Gustafsson fick handräckning av barnbarnet August Jancke, fyra år. Foto: Patrik Ekström
  • Mässan hade en intressant paneldebatt med många namnkunniga experter. Foto: Patrik Ekström

Markus Karlsson blev årets östgötakock

Årets Smaka på Östgötamat-mässan blev en framgång i år också. Föreningen Östgötamat seglar just nu på en framgångsvåg med Bondens egen marknad, Östgötamatmärkning och den årliga mässan.

Närproducerat är i ropet och konsumenterna är beredda och kunniga i att göra medvetna val när de köper sina råvaror till luncher och middagar.

  Matrörelse som växer

I helgen arrangerades Smaka på Östgötamat-mässan 2013 och som vanligt var det många som hade sökt sig till Konsert & Kongress för att insupa atmosfären med näsa och gom.

Nytt för i år var att det svenska mästerskapet i professionell matlagning arrangerat av LRF höll sin semifinal i samband med östgötarnas matmässa.

Intresset växer

Annars var det som vanligt. Mängder av folk som gillar mat och dryck minglade runt och provsmakade på vad Östergötland kan producera och det är inte lite.

– Förutom LRF:s kocktävling så har vi tagit in mat och dryck i kombination i år och möblerat om i utställningslokalerna för att för att kunna få in fler utställare, säger Louise Alenbrand, projektledare för det hela.

 

Fakta:

Årets Östgötakock blev Markus Karlsson från Starby Hotell i Vadstena.

(Bifogar hans recept och bilder från tävlingen och prisutdelningen.)

Juryns motivering var:

”Vacker presentation med hösttoner som lämpar sig väl på en nutida à la carte-meny.”

Lite tankar från Markus Karlsson:

Bästa matminne: Ätit på många bra krogar. Inget slår dock ett långkok med finess: Rustik mat av bra kvalitet i lite finare tappning. Tryffel är jag svag för, fantastiskt gott. Det bästa är gamla traditionella rätter som moderniserats.

Årets Juniorkock blev Nadine Carenlöv, Vendela Philipsson från Dackeskolan.

Matverket 2014 vann Britt-Marie Wiren och Anita Andersson med sin Gårdspastej.