• Arboristen och skogsmästaren Martin Waldmann trivs i Åtvidaberg.
  • En nordamerikansk hemlock som står vid Villan.

Martin har hittat sitt trädparadis i Åtvidaberg

– Åtvidaberg är ett trädparadis. Det säger arboristen och skogsmästaren Martin Waldmann.

Martin Waldmanns passion för träd föddes tidigt. Som 15-åring anlade han ett eget arboretum i Tjeckien som omfattade 1 000 träd.

– Innan träden växt så mycket att jag kunde se resultatet åkte jag till Sverige för att lära mig mer och arbeta.

Ska vara stolta

Livets vägar ledde Martin till Åtvidaberg.

– Ganska snart förstod jag vilken plats jag hamnat på. Åtvidaberg är ett trädparadis. Jag hade längtat efter att se ett välvuxet arboretum och här hade jag funnit det, säger han.

29-årige Martin Waldmann är arborist/skogsmästare på företaget DW Trädservice. Han tycker att Åtvidabergsborna ska vara stolta över sina träd. De stora hemlock-träden som finns vid Villan och kyrkan sticker ut lite extra.

Som blodomloppet

Men vad är det då som är så fascinerade med träd? Martin Waldmann förklarar:

– Det är mycket med träden som alltid har fascinerat mig. Men att just träd är den största levande organism som finns är det som fascinerat mig mest. Att något kan bli så stort och leva i flera hundra eller till och med tusen år. Alltså leva på riktigt. Träd forslar tusentals liter vatten blandat med näring genom ett ibland mer än 50 meter långt vävnadssystem. Det är lite som blodomloppet i människokroppen fast mycket större, säger han.

Martin Waldmann poängterar att allmänheten ska vara rädda om träden.

– Det är tur att man i dag kan beskära och rädda vissa gamlingar. Det är de värda!

Fotnot: Ett arboretum är en plantering av träd och buskar, ofta skapad med syftet att studera de planterade sorterna.