• Janne Fredriksson lämnar över golfklubban till Martin Metin Brahim efter sju år som ägare. Nu tar en yngre generation över Valla Minigolf. Foto: Dennis Petersson
  • Banan är lång, med hela 36 hål, och många Linköpingsbor spelar på anläggningen varje sommar. Foto: Dennis Petersson
  • Anläggningen stod klar 1958, så nästa år är det 60-årsjubileum som gäller. Foto: Dennis Petersson
  • Många och variationsrika hinder sätter stopp för minigolfsspelarna. Foto: Dennis Petersson

Martin ska föra minigolfen vidare

"Äntligen tillbaka där jag vill vara"

Efter sju år som ägare har Janne Fredriksson gjort sitt och lämnar nu över golfklubban till Martin Metin Brahim, som kommer att driva och utveckla Valla Minigolf vidare. Nu på fredag inleds en ny spännande säsong på den välbesökta anläggningen. "Nu kommer jag få möjlighet att spela lite också", säger den tidigare ägaren.

Sommaren står alldeles för dörren och dagarna blir både ljusare, men framförallt varmare, något som genererar i goda tider för landets minigolfsanläggningar. När vår tidning besöker aktören i Valla är Janne Fredriksson och Martin Metin Brahim i full gång med förberedelserna. Det ska renoveras, städas och byggas, allt inför premiärdagen nu på fredag, en dag som kan liknas vid en minnesvärd nystart.

– Jag har drivit anläggningen i sju år och i och med min pension kände jag att det var dags för en yngre generation att ta över. Hit kommer man för att ha skojigt och den här banan är minst sagt anrik, den stod klar år 1958, berättar Janne och efterträdaren Metin fyller i: 

– Jag har varit intresserad av den här anläggningen ända sedan Janne tog över faktiskt, han hann före mig då, men jag berättade för honom att jag skulle vara intresserad när han var redo att sälja. Sedan cyklade vi på varandra av ett tillfälle och då berättade han att det var dags, därefter tvekade jag inte en sekund. 

Renoveringar

Den nya ägaren kommer senast från restaurangbranschen men har tidigare jobbat med minigolf, något han har saknat under en längre tid. I samband med ägarskiftet passar Martin på att renovera kiosken, vars utbud och utseende kommer att utvecklas.

– Det känns helt fantastiskt, det är skönt att äntligen vara tillbaka där jag vill vara, med minigolf och säsongsarbete. Då vet man att somrarna blir intensiva, men sedan har man ledigt i några månader, det är det som gör att man orkar. Det ska bli hur kul som helst.

– Under mina sju år här har jag fått vänner för livet, men visst är det mycket att göra, då hinner man inte spela särskilt mycket minigolf. Jag kanske har gått ett varv per säsong, men nu kommer jag att få möjlighet att spela lite mer också, säger Janne och skrattar.

Ljus framtid

Med en stor satsning på lekplatsen i närheten, och Vallastaden som växer fram bara några kilometer bort, ser framtiden ljus ut för anläggningen, en anläggning som Martin har stora visioner för.

– Det är ett väldigt stort lyft för området, och båda projekten kommer att locka hit folk. Jag hoppas att det ska vara mycket rörelse här, och att anläggningen får vara den mötesplats den är, avslutar Martin.