• Amina Senovic och Elina Klerestig från Yrkesgymnasiet var guider på mässan. Foto: Tommy Pettersson
  • Drygt 4 000 personer besökte mässan förra året och det var nog ungefär lika många i år. Foto: Tommy Pettersson.

Mässa för blivande gymnasieelever

Vid årets gymnasiemässa kunde föräldrar och elever från årskurs nio ta del av vilket utbud skolorna i Linköping, Kinda och Åtvidaberg har att erbjuda. Dessutom fanns för första gången ett framtidsrum där olika utförare inom utbildning gav sin framtidsbild.

19 skolor deltog på mässan som vände sig framför allt årskurs nio men även årskurs åtta och andra var välkomna. Alla gymnasieskolor i Linköping var representerade, både kommunala såväl som de fristående skolorna. Landstingets naturbruksgymnasium var där och gymnasieskolorna i Kinda och Åtvidabergs fanns på plats.

Studie- och yrkesvägledning

De olika skolorna stod till tjänst i sina montrar och gymnasieantagningen berättade för eleverna hur själva valet går till. Även universitetet, arbetsförmedlingen och nyföretagarcentrum hade letat sig fram till mässan.

– Vi ville ställa upp för vi minns hur det var när vi skulle välja till gymnasiet och hur svårt det är att ta ställning om man inte vet vilken linje man vill gå på. Sedan är det svårt att välja skola också. Vi ville välja en liten skola med praktisk inriktning och då passade Yrkesgymnasiet bra för oss, säger Amina Senovic och Elina Klerestig från Yrkesgymnasiet som hjälpte till med guidning på mässan.

– Man får väldigt mycket information på mässan och det räcker inte att bara läsa broschyrer utan det är bra om man kan träffa elever och lärare på skolorna också.

Tolkning på tolv språk

I Framtidsrummet fanns bland andra Arbetets museum, Norrköping till mässan med en miniversion av den pågående utställningen ”Jobbcirkus” som handlar om valet till gymnasiet. Gymnasiemässan är en del i ett större informationspaket som eleverna kan ta del av inför gymnasievalet i februari 2014.