• PRO:s Iréne Drangel och Li Teske uppmanar både nuvarande och blivande pensionärer att gå på mässan. Foto: Kajsa Nilsson

Mässa med allt om pensionen

Den 10-11 november arrangerar Seniorevent mässa på Konsert och kongress i Linköping och som medarrangör står PRO Östergötland. Mässan riktar sig till alla som är 55 + och nyfikna på pensionen. Det kommer att hållas föredrag och finnas utställare med bred information om livet som pensionär. Bland utställarna finns bland annat bostadsbolag, researrangörer, myndigheter och verksamheter med nöje, hälsa och träning, kurser och hjälpmedel.

Tidigare har Seniorevent haft seniormässor i Stockholm och Göteborg och nu kommer de till Östergötland. Första mässan i Östergötland hölls i Norrköping den 28-29 oktober och nu är det Linköpings tur den 10-11 november. Under 2015 fortsätter tåget vidare ut i Sverige och förhoppningen är att man ska återvända till Östergötland.

– När Seniorevent kontaktade oss innan sommaren och frågade om vi ville vara med tvekade vi aldrig. Vi har tidigare varit med på många mässor men aldrig varit med som arrangör, berättar Li Teske som arbetar som ombudsman för PRO Östergötland.

Omkring 40 företag och organisationer har bokat in sig att medverka under mässan. Förutom att ha varsin monter kommer samtliga deltagare få en stund på scenen för att hålla föredrag. Mässans fokus ligger på både praktisk information och tips på sociala aktiviteter.

– Den sociala gemenskapen är jätteviktig. Man åker på resor och har roligt tillsammans, säger Li Teske.

Mycket att göra

Att pensionärerna har så mycket för sig och umgås och har roligt framgår inte alltid.

– Pensionsåldern kan vara ett negativt frågetecken. Många är rädda för pensionen och tror att de kommer att hamna utanför när de inte jobbar. Det är bra att vara så förberedd som möjligt, säger Iréne Drangel som är ordförande i Vasastadens PRO-förening.

Hon påpekar att mässan är ett bra forum att få information på och kunna ställa frågor till organisationer och myndigheter. Li Teske fyller i:

– Pensionen är en ny fas i livet. Det finns ett jättestort utbud av aktiviteter som riktar sig till äldre och man kan lätt fylla upp de där åtta timmarna man tidigare var på jobbet, med sociala aktiviteter och förtroendeuppdrag. Jag hoppas att många som fortfarande är yrkesverksamma kommer till mässan, säger hon.

Det finns äldredagar på flera håll i länet men Li Teske menar att seniormässan skiljer sig från dem.

– Den här mässan vänder sig till alla som är 55 +, oavsett om man är intresserad av resor, föreningsliv eller annat. Hit kan man komma även om man inte är mer än 40 år gammal, fastslår hon.

Politikerutfrågning

Entrén är gratis och det går utmärkt att bara besöka enstaka programpunkter. Folkkäre Lennie Norman dyker upp och senast gjorde han stor succé i Norrköping då han uppträdde i fullsatta Värmekyrkan. Under mässans andra dag kommer det att vara en politikerutfrågning där Linköpings nya kommunstyrelse valt ut en person som får representera den nya majoriteten. Denne kommer att få berätta om hur de ska förvalta förtroendet för de kommande fyra åren.

Både Li Teske och Iréne Drangel har bakgrund inom kommunpolitik, Li Teske som kommunfullmäktiges ordförande i Norrköping och Iréne Drangel med nämnduppdrag inom Linköpings kommun. PRO är dock en politiskt obunden organisation, trots deras uppdrag som opinionsbildare. Under mässan tänker de passa på att värva fler medlemmar. I dagsläget har PRO 400 000 medlemmar i Sverige varav 15 000 i Östergötland.