• Handduksteknik är en viktig del av en massage så inte kunden fryser eller känner sig utlämnad. Sofia Ahlqvist vill även ha kontakt med företag och skolor. Foto: Julia Kimell
  • Använd handlovarna för att inte slita på tummar och leder. Hemmamassage är alldeles utmärkt! Foto: Julia Kimell

Massör och friskvårdskonsult i ett

Hon tog examen i augusti och nu är hon igång med det egna företaget. Som friskvårdskonsult finns det många hälsoaspekter att ta i beaktande, men det är i första hand massage som Sofia Ahlqvist inriktar sig på.

– Det är det jag gillar mest, jag åker både ut till företag och tar emot hemma i min egen studio. Målet är att kunna vara rörlig och småningom kunna göra det här på heltid. Min drivkraft är att fler ska kunna må bättre av enkla medel. Jag vill hålla föredrag, coacha och sprida mer kunskap framför allt bland unga. Även i skolorna, där jag vill prata om dagens ideal.

Sofia har alltid varit intresserad av skönhet, träning och kost, och massagen är någonstans i skärningspunkten mellan de tre.

Helkropp skrämmer

Det är ingen spamassage med oljor hon håller på med, är hon noga med att påpeka, även om det också är nyttig. Det är friskvårdsmassage som gäller, och den kan med stor fördel göras även i förebyggande syfte.

– Jag anpassar förstås massagen efter kunden och är lyhörd för behov och önskemål. De flesta är mest stela i nacke och rygg men det är en god idé att gå igenom hela kroppen. Även ansiktet, som det finns speciella oljor till.

Den som är ovan med massage kan uppleva massagen som lite obehaglig, men att spänna sig gör ingen nytta. Oxytocinet som frigörs ger lugn och håller sjukdomar borta.

– Jag har märkt att många killar känner sig obekväma, och när vi övningsmasserade på skolan var det flera män som direkt kände sig tvungna att bortförklara sig ”det var frugan som skickade hit mig”. Det är konstigt, för oss massörer är det helt naturligt.

Handduksteknik utgör ett obligatoriskt moment. Den delen av kroppen som inte masseras är övertäckt både för värmens och komfortens skull.

Massera i tid

– Det är det som driver mig: att folk ska må bra. Plus att jag vill slå ett slag för att gå på massage redan innan problemen med stelhet och värk kommer. Många lägger dyra pengar på sin träning, men kroppen behöver faktiskt underhåll även av det här slaget. Vi är massörer, inga sjuksköterskor.

I stället kan man upprätthålla vigören i hemmet. Man behöver inte göra det så komplicerat. Bara att massera nacken lite hastigt med kläderna på gör nytta. Sofia tipsar om att massera själv är bra, men gör man det ofta gäller det att se upp med tummarna, och resten av kroppen, som lätt får förslitningsskador. Det är handloven som gäller.

– Det bästa är att varva massage i hemmet och någon gång nu och då gå till en massör, tror Sofia.