• Initiativtagaren Karin Lorin är en av alla östgötska producenter som är först i Sverige med en så kallad Reko-cirkel. Foto: Dennis Petersson
  • Karin Lorin driver Boställets vedugnsbageri i Maspelösa utanför Linköping. Foto: Dennis Petersson

Maten kommer till kunderna

Det räcker med några knapptryckningar på Facebook, en ivägskickad beställning och så vips, kommer de lokala matvarorna till en plats nära dig. En grupp östgötska producenter är först ut i Sverige med den moderna idén som förenklar kommunikationen gentemot medvetna konsumenter. – Jag hoppas fler och fler hoppar på det här, säger initiativtagaren Karin Lorin.

Reko-ring är ett koncept som har sitt ursprung i Frankrike, men som på senare tid har ökat explosionsartat i grannlandet Finland. Det bygger på att livsmedelsproducenter gör affärer med konsumenterna utan krångliga mellanhänder, något Karin Lorin, ägare av Boställets vedugnsbageri i Maspelösa, var nyfiken på redan för fem år sedan.

– När jag öppnade här hade jag funderingar på att skapa ett formulär på min hemsida där kunderna skulle ha möjlighet göra beställningar. Därefter var tanken att jag skulle skjutsa ut brödet till en speciell mötesplats, men jag har aldrig kommit mig för att ta tag i idén ordentligt, säger bagaren och fortsätter:

– Sedan, på en konferens förra hösten, träffade jag en kvinna som heter Lena Brenner. Hon pratade om en Reko-cirkel på Åland, och tack vare det fick jag med mig lite information hem och kände att det vore kul att testa det även här i Östergötland.

Varuutlämningar

Det hela går ut på att ett gäng lokala producenter eller konsumenter slår ihop sina kloka huvuden och tillsammans skapar en Facebook-grupp. Intresserade personer ansöker sedan om medlemskap, och när detta är beviljat kan de ta del av producenternas erbjudanden, men även datum, tid och plats för nästkommande varuutlämning.

– Vi har precis genomfört vår första utlämning av förbeställda varor, på Tornby, där Elgiganten låg tidigare. Just nu är vi ungefär tio producenter från flera delar av Östergötland och vi kan erbjuda allt från tomater och glass till kött och svampar, säger Karin Lorin och fortsätter:

– Vill man ha den här möjligheten på fler ställen än i Linköping kanske man får starta fler liknande ringar i andra städer, men jag hoppas fler och fler producenter vill hoppa på vårt initiativ, men också att medlemsantalet ökar så jag kan sälja lite mer den här vägen.