• Sara Manzoni och Matteo Valencic håller i den kreativa kursen. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Samtliga förrätter innehöll Parmigiano Reggiano. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Gunn Elken och dottern Maria Elken Persson uppskattade kursen. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Till efterrätt serverades en italiensk paj med apelsinmarmelad. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Matresa till delikatessernas land

Italien har flyttat in i ett litet rum på Medborgarskolan. På bordet står Parmigiano Reggiano, lasagne och paj med apelsinmarmelad. I bakgrunden spelas italiensk musik som överröstas av de högljudda skratten.

–Vi gör det för passionens skull, och för att en sådan här kurs saknas i Linköping, säger Matteo Valencic som håller i ”En matresa till Italien i dina sinnen” tillsammans med Sara Manzoni. Kursen, som Medborgarskolan har för första gången, går ut på att njuta av italiensk mat och lära sig mer om det som finns på tallriken. Dessutom får de 12 deltagarna lära sig matnyttiga ord och meningar på italienska samt lyssna på historier om landet.

–Vi vill att de ska få några pärlor som de kan använda om de reser till Italien, förklarar Sara Manzoni.

Sitter vid bordet fyra-fem timmar

”En matresa till Italien i dina sinnen” hålls fem gånger i vår och varje kväll har ett nytt tema. Under det första tillfället serverades hela fem rätter.

–Vid speciella tillfällen, som födelsedagar, är det vanligt att äta så här mycket i Italien. Vi sitter vid bordet i fyra-fem timmar utan problem. Det finns alltid tid för att äta, säger Matteo Valencic medan han gestikulerar vilt.

Kvällen började med tre förrätter som alla innehöll 30 månader lagrad Parmigiano Reggiano. För att parmesanosten ska få det namnet måste hela processen ske i samma område och uppfylla många, hårda krav – exempelvis får kon bara beta gräs från området.

–Vi tog fram osten i morse, för man brukar säga att parmesanost ska svettas när man äter den.

Ingredienser direkt från Italien

Sedan serverades två huvudrätter som bestod av lasagne med en mustig köttfärssås som kokat i fem timmar samt en pastarätt med handgjord pasta från ett litet familjeföretag i Gragnano. Den makalösa smakupplevelsen avslutades med en paj med apelsinmarmelad och traditionellt, italienskt kaffe. Matteo Valencic stod för varmrätten medan Sara Manzoni gjorde efterrätten. Nästan alla ingredienser kommer från Italien. Vissa går att köpa i Linköping medan några kommer direkt från Italien.

Vill öppna italiensk restaurang

Både Sara Manzoni och Matteo Valencic kommer från Italien och har bott i Sverige i snart tre år. Idén till kursen föddes medan Sara Manzoni höll en språkkurs i italienska:

–Förra året åkte jag med några av mina elever till Italien, och för dem var det underbart att smaka all god mat. Så då tänkte jag att det kanske skulle vara roligt att blanda språk och mat.

Sara Manzoni frågade sin vän Matteo Valencic, som sannerligen har stora talanger i köket, om han ville göra kursen med henne och han nappade direkt.

–Mitt mål är att öppna en italiensk restaurang i Linköping. I Linköping saknar jag att servitören kommer fram och förklarar vad du äter, och varför de valde de ingredienserna. Men jag ville prova konceptet först och den här kursen ger möjligheten att göra det, säger Matteo Valencic.

”Jättetrevligt”

Bland gruppen av deltagare sitter Gunn Elken med sin dotter Maria Elken Persson och mumsar på de italienska delikatesserna. När Gunn Elken fyllde år fick hon kursen i present av dottern.

–Jag tycker om att laga mat. Maten som vi har smakat i kväll har varit jättegod och det har varit roligt att smaka nya grejer. Det är också spännande med språket, jag har lärt mig ett och annat ord, säger Gunn Elken. Maria Elken Persson fyller i:

–Hittills har det varit jättetrevligt och maten har varit inspirerande. Vi måste testa att göra egen pasta!