• Det var Linköpings smått legendariska konstchef Christer Fällman som öppnade dörren för Mats Fredriksson. Foto: Tommy Pettersson
  • Mats trivs i Passagens ljusa miljö. Foto: Tommy Pettersson
  • Abstrakta bilder av en konkret man. Foto: Tommy Pettersson

Mats abstrakta bildkonst

”a perfekt garden” - så har fotografen Mats Fredriksson valt att kalla sin utställning i Konsthallen Passagen. En spännande exposé som på intet sätt är självklar.

Fotokonsten var tidigare, i bästa fall, sedd över axeln och betraktades inte som riktig konst av varken gallerier eller kritiker och kanske hade den även svårt att nå fram till publiken. Detta förhållande har dessbättre ändrats och 2013 är det vanligt att bildkonstnärer tar hjälp av foton och fotografiska uttryck i sina verk.

Formgivare

Mats Fredriksson jobbar till vardags som formgivare av framför allt böcker men har en gedigen fotoutbildning genom dels en utbildning Biskop-Arnö samt workshops med Christer Strömholm, Gunnar Smolinasky och Anders Petersen. Mats pratar sig särskilt varm för Christer Strömholm.

Vänta och se

– Han sa alltid att man aldrig skulle skaffa sig några projekt och menade också att det bara var att lägga negativen på hög och sedan titta på dem efter ett år eller så. Då skulle de tala till en, menade han. Det har jag tagit med mig i min konst, berättar Mats Fredriksson när vi slagit oss ner vid ett bord inne på Passagen där det snart är dags för en pressvisning av ”a perfect garden” som är det korrekta namnet på utställningen med de 45 abstrakta verken. Mats Fredriksson säger att han tycker väldigt mycket om själva rummet Passagen och att det har varit spännande att jobba med den aktuella utställningen. Anledningen till att han fick ställa ut där är tämligen enkel.

Frågade Fällman

– Jag frågade förre konsthallschefen Christer Fällman om det fanns någon möjlighet att jag skulle kunna få visa mina bilder och det fanns det, berättar Mats Fredriksson och får det att låta som den enklaste saken i världen. Man måste dessutom vara väldigt duktig, det kan undertecknad lägga till.