• Matt Hewie är DJ och producent från Linköping men med världen som arbetsfält. Foto: Kajsa Nilsson.

Mattias är Matt

Tillvardags heter han Mattias Persson men bakom skivspelaren och i producentstolen så heter han Matt Heiwie och har nått framgångar både i Sverige och utomlands.

Redan som liten knatte spelade han skivor på klassdiscon när han gick i årskurs fyra.

Det är nästan en klassik början för en DJ. Man börjar i det lilla på en klassfest och sedan växer både utrustningen och intresset med tiden. För mig tog det hela sin början 1997 då jag hade min första spelning på en nattklubb, berättar Mattias då vi ses en vanlig torsdag i april för att doppa fötterna i hela klubbkulturen i allmänhet och i hans musikskapande i synnerhet.

– Jag är ju både dj och spelar på nattklubbar runt om i Sverige men även ute i Europa. Sedan är jag även producent och jobbar med att remixa andras låtar. Den mest kända jag jobbat med är nog Loreen. Skulle jag få önska att jobba med någon så skulle jag älska att jobba med Christine Aguilera som jag tycker är helt fantastisk, menar Mattias vidare.

USB-minne och hörlurar

I ingressen står det skivspelare men det är förlegat och numera har man med sig ett USB-minne och ett par hörlurar. Men även där skiljer det sig lite beroende på vart man spelar. Ett dilemma är också om publiken önskar en låt.

– Visst kan jag spela en önskelåt men bara inom vissa gränser. Det finns ju det man absolut inte vill spela eller förknippas med men ute på nattklubb får man vara lite flexibel. Men kommer du bara utanför Sverige så finns inte den typer av önskningar utan där är kulturen en helt annan. Mattias, eller Matt Hewie då, har blivit ett namn i house och klubbkretsar. För några år sedan var han nominerad i samma tävling som Swedish House Maffia och Avicii.

Gick bättre för SHM

– Man kan ju så här i efterhand konstatera att det gått lite bättre för dem, skrattar han lite lätt när vi kommer in på hans världskända kollegor.

 –De har blivit enormt stora och det beror nog på en kombination på att de har bra låtar och en gedigen marknadsföring. Men att de verkligen lyckats med att nå den breda publiken står ju helt klart. I framtiden tror jag Housemusiken kommer att gå tillbaka lite i popularitet  om vi pratar i allmänna termer.

Fågelsång

– För min egen del så har jag en del projekt att sjösätta, bland annat, så kommer det en vokal version av ”Bird” en låt jag och Andreas Rödlund släppte i mars. Nu kommer vi ha en sångare från USA som sjunger den och då kommer den heta ”All we have”. Den instrumentala versionen hamnade väldigt högt på Itunes danslista så vi kan ju hoppas att folk kommer att gilla denna också, avslutar Mattias ”Matt Hewie” Persson.

Jerry Prütz

jerry.prütz@linkopingsposten.se