• En dag tittade Slash förbi på jobbet och hälsade på sin polare Mattias Arwidsson. Foto: MTG

Mattias spelar vad han vill

För många har nog Linköpingskillen Mattias Arwidsson det perfekta jobbet då han träffar rockstjärnor så gott som varje dag och bestämmer vad som ska spelas och sägas på radiostationen Bandit. Men det började med att han skulle bli lärare.

Mattias Arwidsson inledde sin radiokarriär med att sända studentradio då han pluggade till lärare.

– Ganska snart tog radiosändandet överhand och ska jag vara riktigt ärlig så led nog mina studier av det men det var ju så mycket roligare att göra radio än att plugga, inleder Mattias Arwidsson när vi talas vid om hans bana inom kommersiell radio och hur den tagit sig ut.

Radio för hela slanten

Sina studier inledde han 1991 och redan 1993 började han sända på Radio FM när det precis hade blivit tillåtet med kommersiell radio. Därefter blev det lite som en snitslad bana via olika stationer så som Energy, Gold, East FM och även en sejour i Norge och Oslo där man just startat med kommersiell radio men nu är Mattias programchef på Bandit Rock.

– Jag satte upp som mål 2004 att bli programchef på Bandit Rock inom tio år och nu är jag det, skrattar Mattias Arwidsson och fortsätter.

– Mitt jobb är att utveckla olika programidéer och jobba med musiken. Det viktigaste för mig har alltid varit musiken. Jag började som punkare och är fortfarande ett stort Ebbagrön-fan, sedan var det hårdrock som gällde med Judas Priest, Iron Maiden och alla den typen av hårdrock. Sedan hade jag även en kort tid som syntare, erkänner Mattias mer än villigt och säger samtidigt att är man en musiknörd så är man.

Iwers väljer musiken

– När vi säger att vi spelar vad vi vill så stämmer det. Vi kör udda grejer och sådant vi gillar. Sedan har vi mera nischade program som ”Grovmalet” med Peter Iwers i In Flames som spelar lite nytt och sådant som han gillar. Så även med Nicke Borg från Backyard Babies som även han har ett eget program. I Östergötland har vi enligt mätningar 68 000 lyssnare vilket glädjer oss mycket. Vårt morgonprogram ”Rivstart” är även det väldigt uppskattat och ett program jag är väldigt stolt över. Det ska vara lite som att komma in i en replokal och snacket där. Sedan spelar programledarna gitarr och lite trummor också. Kanske inte så bra men jag tycker man ska våga ha lite kanter i det man gör, avslutar Mattias Arwidsson, Linköpingskillen som är chef på Bandit Rock.