• Anders Landelius, eller Slidin”slim som han själv kallar sig, har bluesen i blodet.
  • Anders Landelius, eller Slidin”slim som han själv kallar sig, har bluesen i blodet.
  • Med självklarhet och klockrenhet greppar han gitarren och levererar blueston efter blueston.
  • Med självklarhet och klockrenhet greppar han gitarren och levererar blueston efter blueston.
  • För 20 år sedan tog Anders namnet Slidin”slim. ”Jag var slim en gång i tiden och jag spelade slidegitarr”.

Med bluesen i blodet

Bluestoner spelas flitigt på Anders Landelius gröna gitarr. I 20 år har han kallat sig för Slidin'slim och det med den äran. Idag har han en stabil plats på Linköpings bluesscen där hans namn har kommit att bli välbekant.

Han beskriver skämtsamt om hur han halkade in på bluesspåret efter att ha hamnat i en 20-års kris. Krisen bidrog till ett intresse för att spela gitarr och den första gitarrläraren som dök upp var just bluesmusiker.

– När jag började spela kände jag att det var enkelt och lätt att greppa stilen. Bluesmusik berörde mig dessutom på ett sätt som pop och rock aldrig hade gjort. Jag fastnade för Deltablues där det ända som krävs är en gitarr och sång, berättar Anders.

besatt av blues

Intresset för blues spred sig snabbt från fingerfärdighet till att bättra på kunskapen om den något mytomspunna musiken.

– Jag snöade in helt och hållet, blev nästintill besatt. Började fördjupa mig i historien kring blues, såg alla filmer som fanns att se, läste böcker, lärde mig mer om musiken. Deltabluesen är extra spännande då det finns en stark mytologi kring den där man tror att vissa musiker ingått en pakt med djävulen, berättar han.

Nya projekt i sin linda

Bluesen tog nyligen en annan vändning i Anders liv då han drog igång ett nytt musikprojekt tillsammans med vännen Niels Nielsen. Duon kallar sig för Dead Soul och debutplattan är precis klar.

– Niels har det elektroniska i botten och jag har bluesen. Tillsammans har vi skapat något annorlunda som ändå fyller ett tomrum i musikvärlden. Det har gått löjligt bra för oss. Vi har till exempel öppnat för Ghost och Anders Fridén är intresserad att signa oss, berättar Anders med ödmjuk stolthet i rösten.

Dansante'slim

Han är klädd i svart från topp till tå. Glasen på hans glasögon är gula och ger en liten färgklick till de annars så mörka kläderna. Det är svårt att förstå att under bluesen ligger en dansares historia.

– Jag sattes i dansskola som 4-åring och kom in på balettskola som 10-åring. Till operans balettskola i Stockholm kom jag som 13-åring men det var en cynisk värld jag hamnade i och ganska snart flyttade jag hem igen. Det var ungefär när Metallica släppte sitt första album så musikintresset tog överhanden, säger han glatt. På gymnasiet blev det teaterestet istället och dansen lades därmed på hyllan, men tekniken sitter kvar.

– Det är många som blir förvånade när jag ibland på fester gör en perfekt piruett, skrattar Anders.

En Elvisdiggande granne

Även om han själv måste tänka efter hur det kom sig att musiken blev så viktig så är det ändå lätt att förstå för en utomstående. Dans, teater och musik klingar kreativitet.

– Min granne brukade vara barnvakt och hon var ett riktigt Elvisfreak. Jag minns hennes 70-tals soffa och så minns jag Elvis. Det bidrog kanske till mitt musikintresse, säger Anders.

Musik, musik, musik

Turnéer och spelningar må ta sin tid men 40-timmars arbetsvecka går åt som musikkonsulent på studieförbundet Bilda. Och så är han gift med en musiklärare och har en son som intresserar sig mer och mer för musik. Bluesen, den har fått vara kvar som en sann vän genom åren.

– När bluesen är som bäst blir den så allmängiltig. Kärnan är det emotionella och det krävs något känslomässigt för att musiken ska bli bra. Det är musikalisk terapi. Deltablues sammanfattar dessutom allt som är bra med blues. Det finns något romantiskt kring historien, säger han. Det klär honom att hålla i gitarrcaset och gitarren känns given i hans hand. Det är väl så det ska vara med blues - självklart.

 

Faktaruta Anders Landelius

Kallar sig för: Slidin'slim

Ålder: 44 år

Familj: Fru och barn

Uppvuxen: Ekholmen

Bor: Sturefors

Sysselsättning: Musikkonsulent och bluesmusiker

Favorit bluesmusiker: Son House helt klart men gillar även Chris Whitley

Drömspelning: ”Jag har gjort det mesta som jag har velat göra. Jag är dock barnsligt exalterad över kommande spelningar med Dead Soul”