• Douglas Lindevall är ordförande för föreningen Linsurf som bedriver vindsurfing vid Tvärskogsudde utanför Ekängen. Foto: Fanny Miles
  • Vid udden finns containrar till för säker förvaring. Foto: Fanny Miles
  • Vindsurfing var populärt på 80- och 90-talet. Nu är sporten på väg att växa igen. Foto: Privat/Ariom

Med bräda och segel på Roxen

Strax utanför Ekängen, vid Roxens strand, ligger ett av Sveriges bästa vindsurfingställen för insjöar. Tvärskogsudde heter platsen där Linsurf har hållit till sedan 80-talet.

För tjugo år sedan var vindsurfing stort. Under 90-talet riktade sig branschen mer och mer mot det professionella och tappade därför populariteten inom amatörvärlden. I dag är den på väg att återfå sin forna glans.

– Sporten har vuxit igen och det finns bra utrustning att använda även för amatörer. Man kan lära sig tekniken på en helg, säger Douglas Lindevall, ordförande för Linsurf.

Han har själv vindsurfat i femton år.

– Just att det är naturens element som driver dig framåt skapar spänning och utmaning. Så fort man lyckas stå kvar på brädan och får fart fastnar man.

Unik plats

Douglas Lindevall förklarar att platsen där Linsurf har sin verksamhet är unik. Det blåser nästan alltid vid udden och för en vindsurfare är det lätt att få upp farten just där.

– Vi surfar så fort som isen har släppt. En blåsig dag är det alltid någon här. Vill man prova på vindsurfing kan man låna utrustning av klubben, om man är medlem. Vi finns tillgängliga för tips och råd också. Föredrar man att gå en kurs finns det flera kurser att välja på i Östergötland, tipsar Douglas Lindevall.

Ideella krafter

Föreningen drivs ideellt. Vid udden finns containrar till för förvaring samt en klubbstuga som man kan hyra. Självklart också en hel sjö att testa vindsurfing på.

– Fler borde komma ut och prova. Få känner till att Linköping har en av Sveriges bästa vindsurfingspots. Jag vill verkligen understryka att det är en sport som är lättare att lära sig i dag och när man väl tagit sig över den lilla tröskeln är man helt fast. Det är inte så mycket mer än en bräda och ett segel. Du är länken där emellan. Det är rätt fantastiskt, avslutar Douglas Lindevall.