• Från Arkösund tar man sig genom ett stort antal platser i den Östgötska skärgården. Foto: Tommy Pettersson
  • Från Fyrudden i Valdemarsvik kan man vända och åka åt andra hållet. Foto: Tommy Pettersson
  • Det finns ett rikt naturliv ute på skäret. Foto: Tommy Pettersson

Med busskort i skärgården

Arkösund, S:t Anna och Gryts skärgård är dolda och mycket underskattade områden av både Östgötar såväl som av mer långväga turister.

Det talas mest om Stockholms skärgård och Bohusläns arkipelag men vi har minst lika vackra och intressant besöksmål i vår närhet.

Östgötatrafiken

Den östgötska skärgården består i stora drag av en natur som inte är exploaterad och därför finns det många platser för både kontemplation och äventyrliga naturupplevelser.

Man kan fågelskåda, campa, paddla, simma, cykla, vandra, eller varför inte ta en tur med båt och utnyttja Östgötatrafikens busskort på ett trevligt sätt.

Sedan 2012 finns kollektivtrafik i skärgården. Det är i första hand de som bor och lever i skärgården som nyttar båtarna och under vintertid lokalboende förtur.

Båttrafiken består av sex linjer som trafikerar öarna i skärgården i Norrköpings, Valdemarsviks och Söderköpings kommuner. Båtarna är tillgänglighetsanpassade och gör resan enklare bland annat för dig som har en funktionsnedsättning.

Båtluffa i skärgården

Kollektivtrafiken i skärgården går enligt en tidtabell med fasta tider för avgång och angöring i land men man måste ringa och beställa resan dagen innan.

Förutom kollektivtrafiken finns det ett antal andra linjer som man kan använda sig av.

I år finns det möjlighet att dagligen, under perioden 26 juni till och med den 21 augusti båtluffa bland öarna i Arkösunds, Sankt Annas och Gryts skärgårdar.

Man ansluter via Arkösund, Tyrislöt eller Fyrudden. Knutpunkt där du kan byta båtlinje är Harstena. Man kan även boka boende på ett antal av de öar som finns längs rutten. Vill man inte stanna över natt, efter en dag i skärgården, tar man båten tillbaka samma dag.