• I dag arbetar Charlotte som kommunikatör på Combitech och har lagt hjälmen på hyllan. Foto: Fanny Miles
  • Sedan 10-årsålder har Charlotte Haegermark tävlat i karting. År 2010 lämnade hon sporten. Foto: Linus Svensson
  • Haegermark på racingbanan. Foto: Linus Svensson
  • Kommunikatörsyrket fastnade Charlotte för då hon marknadsförde sig själv via olika kanaler inför att börja tävlingsköra i Tyskland. Foto: Fanny Miles

Med fartvinden i ryggen

Charlotte Haegermark har en passion för bilar, motorsport och marknadsföring. Motorsporten var faktiskt det som väckte liv i intresset för kommunikation. Bilarna följde självfallet med i valet av idrott. I dag arbetar hon med marknadsföring på Combitech, kör en Toyota -95 och har nominerats i kategorin Årets unga talang för Stora kommunikatörspriset 2016.

Charlotte Haegermark tog med sig laptopen till CreActive, mötesplatsen mitt i Mjärdevi science park och blott ett stenkast bort från hennes arbetsplats på Combitech, teknikkonsultföretaget där hon arbetat med marknadsföring i ett år.

– Jag träffade kärleken i Linköping och flyttade hit, säger Charlotte och skrattar.

Hon är född i Göteborg. Uppvuxen i orten Hovås med en mamma och en pappa som tävlade i racing på hobbynivå.

– Min bror började tävla i karting 1994. Jag stod vid sidan av banan och hejade på och ville också börja åka. När jag var tio år var det min tur och det kändes helt naturligt, berättar Charlotte.

145 kilometer i timmen

Bilarna som Charlotte tävlade med påminner om de gokartbilar man kan hyra i inomhushallar men når en betydligt högre hastighet.

– Jag körde i den högsta klassen, KZ2, vilket innebär att man kör en kart med sex växlar. Under ett varv växlar man runt 50 gånger vilket ger ett rejält driv. Bilen nådde en hastighet på 145 kilometer i timmen, vilket är ganska mäktigt när man sitter tre centimeter från marken, berättar Charlotte och nickar gillande.

Fick representera Sverige

Svenska mästerskap och andra tävlingar med placeringar som bästa tjej i, i stort sett, alla grenar tog sig Charlotte igenom tills hon kom till punkten där hon ville vidare till Tyskland.

– Motorsport är stort i Tyskland och det kändes som ett bra nästa steg. Jag ville arbeta med racing på heltid och fick därför dra igång en ordentlig PR-apparat för att samla sponsorer, säger Charlotte. Och det gav resultat. Genom 20 sponsorer tog hon sig till Tyskland för att representera Sverige i de tyska mästerskapen. Under två års tid bodde och arbetade Charlotte som professionell racingförare i Tyskland.

– I Sverige var det aldrig konstigt att jag som tjej tävlade. Där tävlade killar och tjejer på samma nivå. I Tyskland fick jag börja om men när man väl bevisat sig på banan så är man en i gänget. Jag ville aldrig utmärka mig som just tjej heller, jag ville bara köra, menar Charlotte.

Började studera

2010 valde Charlotte att kliva av banan och satsa på ett mer, låt oss säga, traditionellt yrke.

– Mitt intresse för kommunikation och marknadsföring väcktes när jag skulle marknadsföra mig själv så jag sökte till en YH utbildning på sälj- och marknadshögskolan i Göteborg, med inriktning mot internationell marknadsföring och försäljning, förklarar Charlotte.

Praktik på porsche

Praktikperioderna var många inom utbildningen och givetvis var det bilbranschen som väntade för Charlotte. Efter praktik på både Seat och Porsche tog hon sin examen år 2012 och fick sitt första jobb på Mazda i Göteborg. Därefter följde jobb på Ford och Tesla.

– Jag har provat många olika typer av bilföretag genom åren. Det har varit en häftig resa eftersom jag har fått vara med och bygga upp dessa varumärken i Sverige, säger hon. Vad det är i kommunikationsyrket som lockar Charlotte är hon glasklar med.

– Det är roligt att kunna beröra människor. Från att kommunikation har varit en envägskanal är den numera folkets makt. Alla kan komma till tals. Vad gäller just kommunikation via företag försöker jag skapa en identitet i företaget. På så sätt är det lättare att bygga en relation till människor, menar Charlotte.

Brorsan som förebild

Det blir uppenbart att Charlotte velat ta sig till dit där hon är. Det är inte slumpen som leder vägen – det är hon själv.

– Min bror var en förebild för mig när jag körde racing. Han har peppat och inspirerat mig. Jag tror att alla har ett behov av en förebild. Ibland är det svårt att tro på sin egen förmåga utan en förebild som kan visa att det går, säger Charlotte övertygande.

Saknar racing

Motorsporten har präglat Charlottes liv. Från tävlingsbanan till kommunikatörsrollen. Efter åren inom bilbranschen ville Charlotte prova på en annan värld. I samband med flytten till Linköping fick Charlotte jobb på Combitech, ett företag inriktat mot teknikbranschen dock långt från bilvärlden.

– Jag saknar racingen dagligen. Men nu har jag packat upp hjälmen och lagt den på hyllan, bara som en liten påminnelse.

Fakta Charlotte Haegermark

Ålder: 27 år

Familj: Sambo, mamma, pappa och en bror

Uppvuxen: I Hovås i Göteborg

Bor: Centrala Linköping

Gör: Jobbar som marketing communication manager på teknikkonsultföretaget Combitech

Bakgrund: Åkt och tävlat inom karting från 10-års ålder och fram till 2010

Fritid: Sjunger i kören Joyvoice, yogar, är i naturen, tränar, träffar vänner och familj

Bil: En Toyota -95 som kallas Carina

Otippat: "Jag är en jäkel på att ta kurvor"

Fakta Karting

Karting är en bilsport som körs på en asfaltbana, med en liten snabb specialbyggd bil. I Sverige får man börja köra karting från att man är sju år.

Charlottes framgångsrecept

Gör en moodboard med flera kategorier så som resor, hälsa och karriärsmål. Häng den synligt i ditt hem och titta på den när du behöver peppning. Hoppa över allting som inte bidrar till att du ska kunna uppnå dina mål. Skaffa dig en mentor som kan ge dig tips.