• Konstkonsulent Lena Wiklund fick en idé, nu hänger utställningen på Östergötlands museum, en utställning som sex ensamkommande ungdomar ligger bakom. Foto: Dennis Petersson
  • Med enkla kameror har ungdomarna fått upptäcka det nya land och den stad de precis kommit till. Foto: Dennis Petersson
  • "Det här är vår samtidshistoria", säger Wiklund. Foto: Dennis Petersson

Med kameran som ögon i ett nytt land

Det är sex grabbar från Afghanistan och Somalia, alla ensamkommande flyktingbarn, som under flera år har flytt från krigets fruktansvärda förhållanden, och till sist har deras vägar mötts i Norrköping. Vad sker när man sätter en kamera i deras händer? Vad skapas när de med foto och film får upptäcka ett helt nytt land och en stads okända gator? I utställningen "Jag, här och nu" finns svaren, en utställning som är resultatet av konstkonsulent Lena Wiklunds senaste projekt.

– Man har hört mycket om ensamkommande i media och då ses de som en grupp, de ses som en klump ungdomar som kommer i horder, men de är ju individer med sina egna berättelser, behov, svårigheter, fördelar och kunskaper som vi inte har en aning om. Det här är vår samtidshistoria, och har vi inga berättelser från de här personerna har vi heller ingen grund i historian när vi om 50 år blickar tillbaka på vad som egentligen hände, säger Lena Wiklund.

Se verkligheten

Det är på Östergötlands museum som konstkonsulenten arbetar för att få upp utställningens alla delar några dagar innan den utsatta premiärdagen. Hon välkomnar vår tidning till en förhandsvisning och visar stolt upp de bilder och filmer som nyligen anlänt till lokalerna. Efter en lång tids arbete är det äntligen dags att visa upp resultatet även för Linköpingsborna.

– Jag fick en idé om att jag ville jobba med foto och film tillsammans med ensamkommande ungdomar. Jag ville ge dem en möjlighet, att med kameran som hjälp, se sin verklighet medan de var relativt nyanlända i Sverige. Vi sökte upp ett boende, tog med oss en tolk, frågade om några ville vara med och kom i kontakt med sex killar som var frivilliga. Sedan dess har projektet varit igång, säger Wiklund.

Prata om sin flykt

Det är Region Östergötland som har stöttat projektet som Norrköpingskonstnären Aldis Ellertsdottir Hoff har varit en del av. Det är hon som, sedan februari månad, har hjälpt ungdomarna att komma igång, och även utveckla sitt skapande. Förutom att få bild- och fotokunskaper, har de även fått ett tillfälle att berätta om sin flykt och sina känslor, något som har varit minst lika viktigt.

– Något som vi har märkt är att deras berättelser, om flykt och var de kommer ifrån, kommer upp väldigt ofta. De har ett stort behov av att berätta, kanske inte för sin egen grupp, utan för andra, det tror jag är väldigt viktigt för dem. Det är även viktigt för oss att höra, för vi förstår inte annars, det är omöjligt för oss att förstå att en tonåring kan ta sig så långt på egen hand och klara sig både mentalt och fysiskt. Det är helt otroligt, säger Lena Wiklund.

Fler kommuner

Utställningen planeras hänga uppe till den 8 januari, men en eventuell förlängning är möjlig. Nu finns det planer på att göra liknande projekt i fler kommuner, i skrivande stund har Söderköping, Motala, Kinda, Ydre och Åtvidaberg tackat ja till ett deltagande.

– Det kommer vi definitivt att fokusera på nästa år. Då vill jag ha en lokal konstnär i varje kommun som arbetar tillsammans med de ensamkommande ungdomarna, Aldis Ellertsdottir Hoff, som ansvarade för Norrköping, ska finnas till hjälp för de nya konstnärerna, avslutar konstkonsulent Wiklund.