• Örat är fullt av tryckpunkter, och dem drar Åke Sahlin nytta av i sin behandling. Foto: Julia Kimell
  • Både öron och fötter används med fördel i zonterapin. Foto: Julia Kimell

Med koll på kroppens tryckpunkter

Kroppen har oändligt med funktioner som kopplas samman på de mest komplexa sätt. Zonterapi, även kallad reflexologi, är en alternativ behandlingsform med gamla anor där man genom att trycka på speciella platser kan öka impulser och blodgenomströmningen i syfte att få bort smärta och andra besvär, exempelvis matsmältningsproblem, huvudvärk, ryggskott och till och med allergier.

Främst är det fötterna som är i fokus för tryckberöringen, men också öron. Gärna i kombination med massage, som för Åke Sahlins del. Han driver tillsammans med sambon Elisabet Carp företaget Mazolin i Ramshäll i Linköping och är dessutom lärare på Axelsons gymnastiska institut ett fyrtal gånger om året då han håller introduktionsutbildningar i zonterapi. Det började han med så fort han blev ung pensionär i 60-årsåldern efter att ha varit regionchef på Posten.

– Det började med att min tidigare fru fick besvär med migrän och allergier och kom i kontakt med en homeopat. Min halsvärk kunde ingen läkare råda bot på, men zonterapin hjälpte mig, berättar han nöjt.

Efter den händelsen sa han på skoj att han skulle börja med zonterapi när han gick i pension. Det hann gå 30 år innan det blev dags.

– Den 3 december gick jag hem som pensionär, och redan den 5 december påbörjade jag min grundkurs i Stockholm. Det är aldrig för sent att byta bana. Det har jag märkt när jag håller i grundkurserna. Flera är i 70-80-årsåldern. Av livet lär man sig att det finns annat också.

Nu jobbar han vägg i vägg med sambon tillika massageterapeuten Elisabet Carp som ger vanlig massage, men har specialiserat sig på bindvävsmassage.

Den inre människan

Åke Sahlin menar att är själen i balans så är kroppen i balans. Hela systemet hänger ihop. En gång när han hade ont i armbågen visade det sig att tjocktarmen var i uppror.

– Man blir intresserad ju mer man läser om det. Det mesta är väldigt logiskt. Det märkte jag på utbildningen då det var mestadels praktik. Vi fick klämma på varandras fötter och det märktes bra att vi kom åt tarmarnas funktion. Det började kurra i mångas magar till exempel.

Åke Sahlin berättar att metoden i regel fungerar bra mot inflammationer och ledvärk. Kroppens självläkningssystem sätts igång och i samma veva rensas kroppen på naturlig väg. Man kan bli snuvig, få utslag och svettas. Kroppen återställer sig efter några gånger.

– Det normala är att inledningsvis komma hit en gång i veckan och till slut kanske var tionde. Har man jobbat upp ett helt liv i obalans tar det tid, det planar inte ut med en gång. Jag går alltid igenom hela kroppen i varje behandling. Det kan finnas saker som glöms. Det var en som sökte sig hit för en besvärlig bihåleinflammation och samtidigt blev bra i knäna som han hade haft ont i under en lång period.

Tillåtet i Tyskland

Träningsvärk är inget ovanligt efter en behandling men har man hög feber ska man stanna hemma.

Åke Sahlin tycker det är synd att han inte kan jobba tillsammans med sjukvården. De olika vårdtyperna är inte utbytbara, utan de kan komplettera varandra, menar han.

– Upp till 20 procent av de som kommer hit jobbar själva i vården. Det bästa vore om vi jobbade tillsammans. I Danmark till exempel finns det zonterapi på en del vårdcentraler och i Tyskland går läkarutbildningarna tillsammans med zonterapeuter.

– Man är mer kritisk här, jag tycker man borde vara nyfiknare. Man kan aldrig veta hur människor reagerar på behandlingen. Det händer ofta att kvinnor ringer hit för att boka tid för sin respektive, som sedan säger ”jag tror inte på det här, det är hon som har skickat hit mig”. Men då brukar jag säga att du inte behöver tro, det funkar ändå.

Den nordamerikanska ursprungsbefolkningen sysslade med zoner tidigt men det var först på 1970-talet som den moderna varianten kom till Sverige. Hans Axelson på Axelsons var de första som snappade upp den.

Däremot är det förbjudet i Sverige att ge zonterapi för att behandla cancer, diabetes och andra neurologiska och epidemiska sjukdomar. I flera andra länder är det tillåtet.

Julia Kimell

julia.kimell@linkopingsposten.se