• Simon Helmér på besök i Vallastaden. Foto: Tommy Pettersson

Med kollektivet i centrum

Ända sedan planerna på Vallastaden började ta form har Studentbostäder sett sin plats i stadsdelen som en självklarhet. Nu hoppas man att deras satsning på kollektivboende ska ge boendeformen för studenter en nystart.

– Det var självklart att vi skulle finnas på plats i Vallastaden. Platsen är klockren och knyter samman Valla, campus och Mjärdevi på ett bra sätt, säger Simon Helmér, ordförande Studentbostäder.

Mitt i Vallastaden, vid det så kallade Torget, håller Studentbostäders fastigheter att ta form. Av de 183 bostäderna är 30 av dem fördelade på två kollektivhus, som Simon Helmér hoppas ska vända trenden och ge kollektivboende en återkomst både bland studenter och i byggbranschen.

– Sedan 80-talet och framåt har det mest byggts små ettor, de minsta har haft så lite som 12 kvadratmeter boyta. Vi ville vända på det.

Modernt boende

Konceptet, med rötter i 1970-talet, skulle uppdateras med större utrymme för gemensamma ytor i ett område med närhet till universitetet, serviceutbud och fritidsaktiviteter. Tillsammans med Sveriges Arkitekter utlyste man en idétävling bland landets arkitektstudenter att utforma ett modernt kollektivboende. Det vinnande bidraget Trapphus, som skapades av Andrea Brandén och Karl Tyrväine, håller nu på att växa fram.

– Studenterna börjar vid allt yngre ålder och för många är det tufft att bo ensam. Trapprum är en kombination av korridorboende och delad lägenhet. Här har man sitt privata rum med många olika gemensamma utrymmen att umgås i. Dessutom i ett attraktivt läge.

Just nu pågår en dialog tillsammans med studentföreningar. Med hjälp av work shops vill man ta fram riktlinjer för vilken grad av service, till exempel städning, som ska ingå och hur man ska gå tillväga för att få till en bra blandning av hyresgäster.

Hög standard

I torgkvarteret kommer Stångåstaden att ha ett servicekontor. En lounge där studenterna kan äta, plugga och umgås kommer att binda samman ett kontor och en restaurang. Med tiden ska flera lokaler fyllas med diverse servicebutiker.

I samma huskropp som de två kollektiven finns 137 stycken ettor, två stycken treor och 14 stycken tvåor. Hyran för ett kollektivrum är cirka 5 000 kronor i månaden, tio månader per år. Vatten och el ingår. Skillnaden på hyran för en etta är därmed inte så stor.

– Historiskt sett är det större skillnad i hyra, men här har vi en hög standard, säger Simon Helmér.

Bristen på bostäder för Linköpings studenter har varit stor under många år. Med nybyggnaderna i Vallastaden och Irrblosset hoppas Studentbostäder kunna se positiva effekter.

Mellan september 2016 och september 2017 har vi färdigställt sammanlagt 400 nya bostäder, med plats för ungefär 500 bäddar. Så mycket har vi inte byggt sedan 70-talet. Förhoppningsvis kommer det skapa kortare köer och större tillgänglighet för våra studenter