• Wivi-Ann håller många bollar i luften då hon utöver arbetet med 1,6 miljonerklubben även engagerar sig i den egna klädbutiken, kvinnliga nätverk samt agerar tentamensvakt på universitetet.
  • För två år sedan lämnade Wivi-Ann arbetet inom kriminalvården. Aktiviteten är det dock inget fel på där hon nyfiket plockar åt sig av livets alla lärdomar.
  • Wivi-Ann tillsammans med Malin Hedström, från Länsförsäkringar som var med och arrangerade Woman in red galan. Foto: Arkiv
  • Naglarna bär såklart klubbens röda färg.

Med kvinnohjärtat som huvudperson

Kvinnohjärtat står i fokus då Wivi-Ann ordar upp i sin roll som styrelseledamot och ambassadör för 1,6 miljonerklubben & 2,6 miljonerklubben i Östergötland. Sedan Alexandra Charles grundade klubben 1998 och med det startade kampen för en mer jämställd forskning, har Wivi-Ann varit aktiv medlem.
– Det hela började med att Alexandra Charles lyssnade på ett föredrag om hur mansdominerad forskningen är. Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor och det är därför viktigt att uppmärksamma forskning på kvinnor också då symptomen kan te sig olika. Jag har alltid intresserat mig för kvinnorättsfrågor och tyckte den här frågan var oerhört angelägen att arbeta med, säger Wivi-Ann. Hennes kavaj bär klubbens röda färg, likaså gör naglarna. Vid kavajkragen sitter en sko-pin, en symbol för kampanjen ”Woman in red”.
– Woman in red är vår årliga insamlingskampanj där vi under en galakväll bjuder in intressanta föreläsare, har underhållning, modevisningar, mingel och sätter kvinnohjärtat på agendan. Alla insamlade pengar går direkt till forskningen, berättar Wivi-Ann.

40 år i kriminalvården

Det är en parant kvinna som sitter vid bordet och uttryckligt berättar om sitt engagemang. Den röda färgen sticker ut tydligt där den står i kontrast mot det ljusa håret. Den nyblivna 65-åringen lämnade sitt arbete inom kriminalvården för två år sedan. Hon ville ta chansen att lägga mer tid på sitt ideella arbete.
– I 40 år har jag arbetat inom kriminalvården. Jag blev mätt på det och ville satsa på något annat. Arbetet med 1,6 miljonerklubben var ju redan stort. 1998 öppnade jag en liten klädbutik i Jägarvallen. sedan två år tillbaka finns den i Tallboda, i ett litet torp vid vår villa. Jag finns också med i olika kvinnliga nätverk. Under senare år har jag också spenderat mycket tid med min gamla mamma som helt nyligen avled, 97 år gammal. Det kanske låter mycket men jag har alltid arbetat mycket men utan att bli stressad av det. Jag tror snarare att det är viktigt att hålla igång hjärnkontoret. Bara för att man fyller 65 år och går i pension så innebär ju inte det att aktiviteten slutar, säger Wivi-Ann med bestämdhet i rösten.

En mansdominerad värld

Östergötland har hon aldrig lämnat. Här fanns yrket, familjen och hemmet. Född och uppvuxen i Norrköping kom hon till Linköping i slutet av 1960-talet, för att bli student. En akademisk examen senare, som beteendevetare och ekonom, tog hon sig an kriminalvården.
– När jag började inom kriminalvården var det en väldigt mansdominerad värld. På Västerviksfängelset var jag den första kvinnliga chefen någonsin och då fanns det knappt ens kvinnliga vårdare. Idag ser det inte ut så men jag tror att min bakgrund har gjort att jag gärna vill arbeta för kvinnofrågor, både på det mer allvarliga planet men också på det mer lättsamma planet. Det är därför jag öppnade en klädbutik för kvinnor. Jag gillar kvinnlighet och flärd, säger Wivi-Ann glatt. Trots ett gediget arbete med kvinnofrågor vill hon inte kalla sig för feminist.
– Jag gillar inte epitet, säger hon kortfattat efter en stunds funderande.

Ideella krafter

1,6 miljonerklubben och 2,6 miljonerklubben har 2000 medlemmar i Östergötland och 33 000 medlemmar över hela landet. Det som började i Sverige för 15 år sedan har nu spridits sig till andra länder.
– Det här är en ideell organisation och vi försöker visa oss på olika arenor så gott det går. Till exempel har vi representanter med under Almedalsveckan och på bokmässan i Göteborg. Ibland är det tufft men jag kan se att det blåser medvind för oss nu, säger Wivi-Ann. Hon skiner upp då hon berättar om det nyaste evenemangstillskottet.
– Jag har arbetat länge för att få ett visst evenemang till Linköping och nu i sommar så kommer det äntligen. Go red golf heter det och det går av stapeln i juni på Landeryd. Alla som tycker om att golfa är välkomna att delta, säger hon.

Blickar framåt

Drivkraften som för Wivi-Ann framåt är stark och det är inte mycket som står i hennes väg.
– Jag planerar att jobba med mina hjärtefrågor och engagemang i minst 25 år till, säger hon definitivt innan hon ger sig ut i vårsolen.