• Peter Bláha gillar crossfit och datateknik. I dag driver han Crossfit Highway och syns i tv-rutan som gladiatorn Pansar. Foto: Fanny Miles
  • Idrott började Peter med redan som liten. Styrketräningen kom under högstadietiden efter år av mobbning. Foto: Fanny Miles
  • Träningsredskapen står redo. Foto: Fanny Miles
  • Crossfit är en högintensiv träningsform med funktionella rörelser. Foto: Fanny Miles

Med namnet som framgångsfaktor

Stoltheten i ett namn tog Peter Bláha raka vägen genom KTH och vidare ut i tv-rutan. För många är Peter Bláha känd som gladiatorn Pansar, en roll han fick efter att ha sökt till programmet Gladiatorerna. Till Linköping flyttade han med familjen år 2012 då han blev headhuntad som vd till it-företaget Twingly. I dag driver han tillsammans med kollegan Andreas, Crossfit Highway – en träningsform han talar varmt om.

Men karriären hade en helt annan utgångspunkt från början.

– Jag blev mobbad för mitt efternamn genom hela skolgången. Alla skrattade åt det och jag hade inga vänner. En dag såg jag två killar som körde armhävningar på skolgården och en massa ungar stod runt dem och hejade på. Jag ville bli som dem och tänkte att om jag jobbar mig stark så skulle jag få respekt, berättar Peter öppet.

Idrott och styrka

Styrkan tränades upp hemma innan Peter vågade sig till gymmet. Samtidigt åkte han skidor och spelade Rugby och var så pass framgångsrik att han senare fick en plats i landslaget. Ganska snabbt hade Peter byggt upp vad han själv kallar för ett skal av muskler.

– Jag fick respekt genom träningen och hittade vänner så jag fortsatte att träna, givetvis för att jag tyckte om det också, berättar han.

Ingenjörsstudier

Efter lumpen i Arvidsjaur började Peter studera till civilingenjör på datateknisk linje vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm. På gymmet under studieåren träffade han Linda Ekwall, karaktären Indra i första säsongen av Gladiatorerna, som förolyckades i en bilolycka 2002.

– Hon tyckte jag skulle söka till programmet som utmanare. Vilket jag gjorde men de ansåg att jag var för stor. Konceptet med Gladiatorerna är tanken om David och Goliat, berättar Peter. Han blev inte uttagen den gången.

Studierna rullade på och träningen likaså. Två år senare, 2003, sökte Peter igen.

– De kom ihåg mig på grund av mitt efternamn. Samma efternamn som jag i barndomen mobbades för gjorde att jag blev ihågkommen av Tv4, säger Peter poängterande med tydlig upprättelse i rösten. Denna gång ville produktionen ha honom som gladiator. Han blev tilldelad karaktären Attila och var med säsongen 2004. Därefter lades programmet ner.

Skidolycka

För Peter fortsatte studierna och träningen och ett beslut om att satsa på skicross.

– Den alpina skidåkningen slutade jag med inför gymnasiet men jag fortsatte med extremåkning och tänkte prova på skicross, berättar han. I tidskvalet kraschade Peter och bröt benet på 23 ställen.

– Läkarna pratade om att amputera benet. När jag hörde det blev jag först deprimerad men sen bestämde jag mig för att i så fall bli bäst i världen på rullstol, säger han övertygande. Det är svårt att tvivla. Han slapp amputera benet, men rehabiliteringen tog tid.

– Jag gick på kryckor i ett och ett halvt år och det tog fem år innan jag kunde spela rugby igen, berättar han.

Duktig säljare

Studierna på KTH fortsatte och Peter styrketränade intensivt för att få igång kroppen igen efter olyckan. 2008 kunde han börja springa igen.

– Man kan se att jag haltar än i dag, säger han.

Efter examen fick Peter jobb på bland annat Vodafone och senare som account manager på Telenor. Och visst, förutom träningsdrivet visade det sig att Peter var en jäkel på att sälja. Driftigheten gav honom jobbet som försäljningschef på IP-only.

Många bollar...

Men tillbaka till träningen. Efter flera år med rehabträning kom Peter med i rugbylandslaget igen 2010 och rankades som 24 bästa spelaren i världen. Medan allt detta pågick - rehab, rugby, arbete och familj – värvades han tillbaka till Gladiatorerna 2011. Denna gång som karaktären Pansar.

Flyttade till Linköping

Livet gick sin gilla gång. Peter och hans fru Jill flyttade till Linköping 2012 då Peter fick jobb som vd på it-företaget Twingly.

– Det var en omställning att flytta. Vi hade precis fått vårt andra barn men min fru pluggade och hade därför möjlighet att flytta. Vi hittade ett fint hus i Ljungsbro och installerade oss, säger Peter. När man hör honom berätta tycks tiden inte vara ett hinder. Inte för honom personligen. Men den kom ifatt. Trots allt.

– Jag tränade crossfit, rugby, var vd på Twingly, startade en blogg och var med i Gladiatorerna. Min fru fick därför ta mycket hemma, berättar Peter.

Slutade med Rugby

Rugbyn och alla dess medföljande resor fick läggas åt sidan och så småningom även arbetet med Twingly. Crossfiten tog mer och mer tid, framför allt när han bestämde sig för att starta en egen Crossfit-verksamhet tillsammans med kollegan Andreas. Utöver det drog han igång sin egen eventverksamhet – Biceps event. Bland annat arrangerar han tillsammans med sina gladiatorkollegor Barnens hinderbana i maj.

– Vi ville ge tillbaka något till barnen. Det är ju trots allt de som tittar på Gladiatorerna.

Mot Crossfitgames

Numer ligger störst fokus på familj och träning. Han har utvecklat kosttillskott och en korv med hög kötthalt. Senaste projektet i raden är målet att nå Crossfitgames 2017.

– Jag kommer försöka göra det nästa år, dock var jag tvungen att operera axeln för två månader och jag vet inte hur bra jag hinner bli till nästa år, men om jag inte klarar det då så försöker jag året därpå, säger han. Han har berättat sin historia många gånger under sina föreläsningsserier och han förefaller känna stolthet över den resa han gjort. Resan som började med ett efternamn.

– Jag skulle aldrig byta mitt namn. Det är annorlunda och det sticker ut. Det är en bra grej.

Fakta Peter Bláha

Ålder: 39 år

Familj: Hustrun Jill, två barn och tre hundar

Uppvuxen: Hässelby

Bor: Ljungsbro

Gör: Driver Biceps event - events för barn, föreläsare, delägare i Crossfit Highway, Gladiator

Känd som: Pansar i tv-programmet Gladiatorerna

Utbildning: Civilingenjör inom datateknik

Fritiden: Resa, hitta på roliga saker med barnen

Otippat: Medlem i Menza