• Linköpingstjejen Embla Sue Panova är aktuell med en lättläst faktabok om feminism. "En del tycker att vi är färdiga nu". säger hon.
  • Hennes nya bok Jakten på jämställdhet är en lättläst faktabok om feminisim. Foto: Vilja Förlag

Med pennans glöd gör hon skillnad

"Orättvisor gör mig illa berörd"

Först hette hon Malmenlid i efternamn, som gift lyder signaturen Embla Sue Panova, en listig ordlek för den som tänker efter. Hon är Linköpingstjejen som hoppade av gymnasiet, hade sina bästa skolår på Komvux och kom in i reklambranschen via skrivandet. Nu är hon aktuell med en lättläst bok om feminism, en bok hon hoppas ska skapa förståelse.

Det var innanför SF-dörrarna på Ågatan i Linköping som hon trivdes allra bäst. Redan som elvaåring kontrollerade hon popcornvagnen, försåg biobesökarna med snacks och fick hälften av intäkterna som veckopeng. Vid mängder av tillfällen följde Embla Sue Panova med sin mor till den, enligt henne själv, perfekta arbetsplatsen, en arbetsplats som gett henne viktig erfarenhet för resten av livet, och tagit henne dit hon är idag.

– Min allra bästa lärotid var alla år jag spenderade på bion. Jag lärde mig tidigt hur jag skulle tilltala människor och vad jag skulle säga, det har varit ovärderligt för mig.

Rastlösheten

Hennes entré här i världen ägde rum i Göteborg, men som liten gick flyttlasset ganska snabbt till Linköping. Hon växte upp i stadsdelen Ekholmen, hatade både ridning och fotboll, fastnade för dans och karate, och grodde en stor passion för hundar, men hon minns en känsla av att aldrig vara riktigt nöjd.

– Jag hade en strålande barndom, men ja g var en sån där person som provade en massa saker för att sedan hoppa av. Ett exempel på det är att jag inte har något svartbälte i karate än idag, trots att jag älskar sporten. Jag var likadan när det gällde kompisgrupper. Jag har bara en bästis kvar från den tiden, men vi växte ifrån varandra och träffades senare i livet istället. Jag tror jag alltid har varit ganska rastlös, berättar Embla.

Gymnasieavhopp

Det var säkerligen rastlösheten som fick henne att byta S:t Larsskolan mot Katedralskolan, för att slutligen hoppa av gymnasiet bara några månader innan examen, ett beslut hon ångrade några veckor senare. Trots allt gjorde avhoppet att hon hamnade på Komvux i Linköping, där hon läste upp sina betyg och upplevde sina bästa skolår någonsin.

– Om skolan hade varit mer som Komvux hade jag garanterat haft toppbetyg. Här blev eleverna behandlade med respekt och helt plötslig ansågs vi som vuxna, det passade mig hur bra som helst och jag fick verkligen lust att plugga igen.

Viktig sägning

Det skulle dröja några år efter studierna innan Embla hittade rätt i karriärdjungeln, det via en tillfällighet. Tack vare Linköpingsprofilen Lasse Karlsson, tillika pappan till en av hennes bästa kompisar, fick hon upp ögonen för copywriter-yrket, och med hans erfarenhet, från bland annat Arnek annonsbyrå, kunde han berätta vad det innebar.

– Jag visste att jag ville skriva, jag hade jobbat lite extra på en tidning, men jag ville absolut inte bli journalist. Jag kommer så väl ihåg när han förklarade sitt yrke för mig, han sa: Det är skillnaden på "Usch vad tiden går" och "Alla dagar som gick, inte visste jag att det var livet". Det var en sägning som träffade mig rakt i magen och då kände jag: Det vill jag jobba med!

IT-bubblan

Via Berghs School of Communication i Stockholm skulle hon ta en språngbräda ut i arbetslivet, men på grund av att den berömda IT-bubblan sprack gick arbetsmarknaden från en frodig sommaräng till en torr öken. Konkurrensen om de få arbetstillfällen som erbjöds var stentuff, men Linköpingstjejen tog en annan väg, hon startade en helt egen byrå tillsammans med en kompanjon.

– Vi skapade oss en egen verklighet efter hur vi trodde att branschen fungerade och ganska snabbt insåg vi att vi inte kunde vara för snobbiga, utan var tvungna att knipa varje jobb som dök upp. Det har gjort att jag fått väldigt varierande uppdrag, allt från reklamkampanjer och varumärkesstrategier till serietidningsmanus och översättningar.

Nu, efter 17 år som copywriter, är hennes cv långt, och många organisationer och företag har använt sig av hennes vassa penna. Det hon brinner för är att beröra, "det ska kännas i magen", säger hon. En av de loggor hon nämner när vår tidning frågar om höjdpunkterna i karriären är Djurens Rätt. Hon ligger bakom hela deras grafiska identitet, och fick dem även att byta strategi, från en grov till mer varm attityd.

– Man måste låta betraktarna tänka det jobbiga själva, det går inte att duka upp bordet och visa dem en massa hemska bilder, då bryr sig ingen. Det måste, som jag sa tidigare, kännas i magen.

Föregångare

Författardebuten gjorde hon för många år sedan, men aldrig tidigare har hon gjort en lättläst faktabok om feminism, faktum är att ingen författare någonsin har gjort det. Med boken Jakten på jämställdhet vill hon förtydliga vad feminism egentligen är och upplysa om kvinnornas situation, och vilka problem de fortfarande brottas med.

– En del tycker att vi är färdiga nu, men det finns en del saker här i samhället som berör mig mer och jag tycker det är helt galet hur män fortfarande kan tjäna mer än kvinnor bara för att de är män. Orättvisor gör mig illa berörd, säger Embla och avslutar:

– Om vi bara hade större förståelse för varandra, och för olika grupper överlag, så tror jag att vi skulle nå ganska långt här i samhället.

 

Embla Sue Panova

Ålder: 42

Bor: Stockholm och Gränna

Familj: Man och en tvåårig dotter "som är det bästa som hänt mig"

Intressen: Matlagning, matlagningsprogram och tv-serier

Paradrätt: Hemmagjord pizza

Tv-serietips: The Office och allt som är brittiskt

Favoritplats i Linköping: Hunnebergsgatan "dit jag flyttade när jag började gymnasiet"