• Ove Karlsson öppnade Beach arena för ett år sedan. Kärleken till sporten lade grunden. Foto: Fanny Miles

Med sanden mellan tårna

Nytt år. Nya träningslöften. Hos Beach arena följer en säsong med lagsport, gymträning, strong man och evenemang. 360 ton sand fyller golvytan i den stora lokalen i Ove Karlssons Beach arena.

Parasoller, solstolar, oljetunnor och reggae som dånar ut ur högtalarsystemet i den väl upplysta och somriga salen. Här uppfyller Ove Karlsson sin dröm om en plats vigd åt beachvolleyboll.

– Jag älskar sporten. Det är det roligaste som finns. Man blir så engagerad under spelets gång och eftersom man bara spelar två i varje lag blir man involverad i varje boll. Dessutom är det bra träning då det är både fysiskt och mentalt ansträngande, säger han.

Gamla tv-studion

Ove blev biten av sporten för längesedan men då fanns det ingen inomhusplan att spela på. Strax började jakten på en lokal med tillräckligt med utrymme för att anlägga en egen bechvolleybollplan. Det gamla tv-huset blev ledigt så Ove lämnade arbetet som ingenjör bakom sig för att satsa fullt ut på sportintresset.

Ett år av beachvolley

I november 2014 öppnade arenan.

– Det är en stor hall med högt i tak, kryddad med en musikanläggning, berättar han medan han visar upp planen. Nyligen hölls en konferens mitt i sanden, med projektorduk och allt. Innovativt minst sagt.

Varierad träning

Men främst ligger fokus på träning och fester.

– Vi håller i många olika träningspass. I beachlokalen arrangeras beachvolleybollmatcher, zumbapass och cirkelträning. Vi har två andra träningslokaler också med strong man och raw functional training, berättar Ove.

Sanden engagerar

Han pratar varmt om beachvolleyboll. Engagerat och intresserat.

– Det är en skonsam och effektiv träningsform i och med att man tränar på sand. Det engagerar många muskler i kroppen. Jag hade gärna spelat varje dag men det hinns ju inte med, säger Ove och skrattar. Och visst märks det att sporten tilltalat fler under året som gått. Klubben Linköpings beach arena club, håller i träningar för nybörjare till de mer avancerade spelarna. Vill man bara spela med sina kompisar kan man hyra en plan några timmar, men man bör vara minst fyra personer för att bilda två lag. Annars kan man dyka upp under seriespelen, eller dra med sig arbetskamraterna för företagsserien som drar igång den 24 januari.

Ny projekt i görningen

Ove Karlsson har många projekt på gång. Kanske är det ingenjören i honom som väcker fixarlustan.

– Vi håller i barnkalas också, utbrister Ove.

– De brukar ha jätteroligt i sanden, säger han och skrattar medan Markoolios "Ingen sommar utan reggae" drar igång så att sandkornen dansar medan minusgraderna stabilt ligger kvar utanför dörren.