• Ulla Jacobsson Werner valde sången från tidig ungdom till i dag. Foto: Fanny Miles
  • Som körledare och sångpedagog får Ulla Jacobsson Werner arbeta med sång dagarna i ända. Foto: Fanny Miles
  • Istället för en dirigentpinne kom kördeltagarna med en present i form av en ängel som håller i en piska. Dubbelbottnat. Foto: Fanny Miles

Med sången som instrument

Att artikulera och låta munnens muskler arbeta i kombination med en god andning är grunden för att rösten ska få komma till sin rätt och klinga väl. Det är också det som sångpedagogen tillika körledaren Ulla Jacobsson Werner aldrig är sen med att berätta för sina sångelever.

Planen i ungdomen var att bli veterinär. Men så kom en flyktig tanke om att arbeta med musik, en tanke som Ulla fångade och gjorde till verklighet.

– Jag sjöng i kör i princip varje kväll. Musiken föll sig naturligt i mitt liv men målet för yrkeslivet var att jag skulle bli veterinär. Det kom sig i varje fall att jag började läsa på musiklinjen på Lunnevad. Tanken var att läsa ett år, för att få pyssla med sång och musik från morgon och kväll. Jag insåg snabbt att det var musik jag ville jobba med så jag läste där i tre år och började sedan vid Stockholms musikpedagogiska institut, berättar Ulla.

Med sång som instrument

Utbildningen i Stockholm pågick i fyra år. Sedan var hon fullfjädrad sångpedagog.

– Sången är spännande att jobba med då det är du själv som är instrumentet. Du har ingenting att gömma dig bakom utan det handlar uteslutande om dig själv, din egen personlighet, din kropp och ditt uttryck, menar hon.

Känslomässig sång

Att våga sjunga ut stärker självförtroendet och självuppfattningen. Och visst ligger det något i det. Att låta rösten ljuda i melodiösa slingor kan få den barskaste av människor att dra på smilbanden, eller kanske rentav släppa en tår.

– Hela andeväsendet talar till oss när någon sjunger, utbrister Ulla ärligt.

Att bli sångerska

Efter studierna i Stockholm flyttade Ulla tillbaka till Linköping. Här väntade den nya kärleken så längtan till hemstaden var starkare än viljan att söka sig bort. Inte heller behövdes det. Med basen i Linköping har Ulla arbetat som sångerska i alla år varvat med jobbet som sångpedagog och körledare.

– Ett tag hade jag en tanke om att arbeta heltid som sångerska så jag sökte musikhögskolan i Göteborg, och kom in men jag började aldrig. Just då var det annat som hägrade och jag är glad för det. Det hade inte passat mig att jaga jobb som sångerska. Dessutom har jag fått den biten ändå, säger hon.

Antiageing-metodik

I dag arbetar hon inom Sensus, bland annat som körledare och sångpedagog. Här leder hon den egna kören Sensuskören afterwork men arbetar samtidigt med metoden antiageing-för rösten. Det riktigt lyser om Ulla när hon får prata om sitt nya fokusområde.

– Det är ett mycket strukturerat och metodiskt sångpedagogiskt koncept som hjälper dig att förändra och utveckla ditt röstbeteende och hålla rösten vital hela livet. Vi pratar om vad det är som händer i kroppen när man använder rösten och om varför andningen är så viktig, säger Ulla.

Hon pratar länge och mycket om metoden. Det riktigt spritter om orden när hon berättar, för att alla ska förstå hur rösten ska användas på rätt sätt. Hon demonstrerar olika röstlägen, och visst märks det skillnad på när magmuskulaturen är med eller inte.

– Andningsflödet är viktigt. Fungerar inte djupandningen så fungerar inte heller rösten. Allt hänger ihop intensivt, säger sångpedagogen.

Linköping bra som körstad

Som körfantast är Linköping utmärkt. Staden har anammat körverksamheten och har i dag körer som sträcker sig från studentsångare, till klassiskt skolade röster såsom kammarkörer och kyrkokörer, rock, pop, profana uttryck och skolkörer.

– Det finns en körtradition i Sverige som är unik. Fantastiska körledare har drivit körverksamheten framåt, inte minst här i Linköping som är en av de körtätaste städerna i Sverige.

Själv vurmar Ulla för den klassiska körtraditionen, erkänner hon.

– Jag tror aldrig att körsjungandet dör ut. Den tar sig nog nya uttryck men kommer alltid att finnas kvar. Att sjunga tillsammans, i stämmor där alla håller samma fokus, samma text, samma uttryck i en och samma stund. Ja, det är en slags demokratiserande process, säger hon med allvar i rösten.

– Det skulle inte bli några krig om alla sjöng i kör, lägger hon sedan till med ett skratt. Passande som slutkläm får medges.

Fakta: Ulla Jacobsson Werner

Ålder: 58 år

Familj: Två söner

Uppvuxen: Linköping

Bor: Linköping

Gör: Sångpedagog och körledare

Favoritkör: Gustav Sjökvists kammarkör samt Östergötlands kammarkör

Fritid: Träning - tränar för att må bra

Otippat: ”Jag älskar hundar över allt annat på jorden”